Nieuws/Financieel
397498
Financieel

Airbnb-verhuur geregistreerd

Amsterdam - De meldplicht voor huishoudens die hun woning op Airbnb adverteren, is een stap dichterbij.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel hiertoe. Woonwethouder Laurens Ivens van Amsterdam heeft zich de afgelopen weken een slag in de rondte gelobbyd voor deze wetswijziging, waarvan hij verantwoordelijk minister Blok (Wonen) ondanks de Kamermeerderheid overigens nog niet overtuigd heeft. Het kabinet ziet de verplichte registratie bij de gemeente voor iedereen die z’n huis aan toeristen wil verhuren, vooralsnog als een „beperking voor de gastvrijheidsindustrie”.

In de hoofdstad boden vorig jaar meer dan 14.000 mensen hun woning tijdelijk aan voor toeristen. Dit is legaal, mits niet langer dan zestig dagen per jaar aan niet meer dan vier gasten per nacht. Illegale hoteliers lappen deze regels aan hun laars en bieden schaarse woningen permanent aan op platforms zoals Airbnb en Booking.com.

Voor de gemeente is het lastig controleren wie zich aan de afspraken houdt. Een meldplicht voor iedereen die verhuurt via dit soort websites maakt het een stuk makkelijker om te controleren, denkt Ivens. De Tweede Kamer wil het mogelijk maken dat gemeenten die last hebben van de excessen van toeristische verhuur via internet, een meldplicht kunnen invoeren.

Na de zomer komt Blok zelf kijken hoe de handhaving van Airbnb-overlast georganiseerd is, zo zei Ivens eerder deze week. De verhuur via Airbnb is overigens zeer lucratief voor de stad, omdat via een belastingverdrag is afgesproken dat Airbnb de toeristenbelasting namens de verhuurders automatisch overmaakt naar de gemeente.