Nieuws/Financieel
398495
Financieel

Italië drukt koersen Damrak

De Amsterdamse beurs deed maandag een stevige stap terug, na de opleving vorige week. Financials behoorden tot de grootste verliezers.

De AEX-index sloot maandag 0,8% lager op 435,1 punten. De Midkap-index ging 1% achteruit naar 607,8 punten.

Andere Europese beurzen moesten ook terrein prijsgeven. Frankfurt daalde 0,6%, Parijs zakte 0,9% en in Londen daalde de FTSE 0,8%

In Azië boekte de Nikkei maandag een plus van 0,6% voortbordurend op de goede stemming in voorgaande handelsdagen. In Amerika zijn de beurzen maandag dicht vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De olieprijs (Brent) koerste maandag aanvankelijk flink hoger, maar noteerde bij het slot in Amsterdam 0,5% lager $50,15 per vat.  

Na het fraaie herstel van de koersen in de afgelopen week, mede vanwege de hoop dat centrale banken en de gevolgen van het Britse vertrek uit de EU zullen dempen, kijken beleggers deze week naar cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Cees Smit van Today's Vermogensbeheer merkte op dat het Damrak meestal positief noteert als de Amerikaanse beurzen gesloten zijn: "De rek is er een beetje uit. Iedereen denkt na over wat de werkelijke effecten van de Brexit zijn. In de VS was ondertussen de rentediscussie naar achteren geschoven. Nu het tot rust komt, gaan die renteverhalen weer omhoogkomen."

Smit vertrouwde het recente beursherstel niet helemaal. "Er zijn een paar dingen die mij verbazen, zoals het feit dat het goud omhoog blijft gaan hoewel de paniek is weggeëbd. Bij de rente hetzelfde verhaal. Dat mensen eerder geld wilden stoppen in Duitse staatsobligaties, snap ik wel. Maar dat je het nu nog wil, dat verbaast me.  Als het daadwerkelijk beter gaat, zou je ook verwachten dat de financials het beter doen."

In de AEX deed Arcelor Mittal goede zaken met een plus van 2,2%. Galapagos won 2,3%, SBM Offshore steeg 0,1% en Unilever hield het verlies beperkt tot 0,2%. De was- en levensmiddelengigant kondigde bezuinigingen aan bij worstfabrikant Unox die qua schaal nauwelijks betekenis hebben voor het concern, maar wel wijzen op voortdurende zorg om de kosten te drukken.

Verreweg de meeste hoofdfondsen sloten lager. ABN Amro gleed 1,9% weg, Aegon daalde 2,1% en NN Group moest 2,7% afstaan. Volgens Frank Bonsee, handelaar bij ABN Amro, speelde de opgelaaide onzekerheid over de gezondheid bij de Italiaanse banken het sentiment in de sector parten. "Over de gehele linie in Europa zijn de financials in mineur."  Later op de middag werd de handel in Italiaanse beursgenoteerde banken stilgelegd, maar dat bracht de koersen op het Damrak nauwelijks verder omlaag. 

Grootste daler in de AEX-index was tankopslagbedrijf Vopak met een koersverlies van 2,8%, na een verlaging van  het koopadvies van 'houden' naar 'verkopen' door Degroof Petercam.

Philips noteerde 0,8% lager. Het bedrijf doet een nieuwe poging om zijn LED-lampendivisie van de hand te doen, zo meldde The Sunday Times op basis van ingewijden.

Bij de middelgrote fondsen was  TomTom hekkensluiter met een verlies van 4,4%. Air France KLM raakte 2,2% kwijt.

Fugro had de wind in de rug met een vooruitgang van 3,1%.

AScX-fonds Binckbank ging 3,5% achteruit. De onlinebroker heeft een boete gekregen van de AFM van €750.000 vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android