Nieuws/Financieel
398637
Financieel

'Licht hogere opening beurshandel Amsterdam'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam lijkt maandag iets hoger te gaan openen. Beleggers doen het waarschijnlijk even kalm aan na de winsten van vorige week. Verder staan er weinig belangrijke economische cijfers op de agenda en houdt Wall Street de deuren dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag voor de vierde dag op rij met winst. De hoofdgraadmeter eindigde 0,7 procent hoger op 438,85 punten. Daarmee is een flink deel van de verliezen door de brexit al weer goedgemaakt. Op de dag van het referendum was de slotstand 449,86 punten.

Bij de bedrijven in Amsterdam kan BinckBank op aandacht rekenen. De onlinebroker heeft een boete gekregen van de AFM van 750.000 euro vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. In oktober vorig jaar werd al gemeld dat de AFM het voornemen had om de boete op te leggen. Binck heeft in het boekjaar 2015 al een voorziening getroffen. Het bedrijf gaf aan het besluit van de AFM te bestuderen en de mogelijkheid te bekijken om daartegen in beroep te gaan.

Brexit

Topman Stéphane Boujnah van beursexploitant Euronext denkt dat een Brits vertrek uit de Europese Unie groeikansen biedt voor de aandelenbeurzen in de eurozone, zoals die in Parijs, Amsterdam, Dublin en Frankfurt. Volgens hem maakt een brexit Europa meer relevant, net als de eurozone en dus ook Euronext. Boujnah denkt dat de financiële markten in de EU-landen rond Groot-Brittannië bedrijven die in Londen zijn genoteerd graag willen verleiden om te verplaatsen.

Philips doet een nieuwe poging om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Dat zou voor het einde van het jaar moeten gebeuren. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, schrijft The Sunday Times op basis van ingewijden. KPN heeft de nieuwe licentie voor digitale ethertelevisie tot 1 februari 2030 gekregen en blijft daarmee aanbieder van Digitenne.

Refresco

Verder werd bekend dat Refresco zijn leenfaciliteit heeft vergroot. De financiering geeft de sap- en frisdrankbottelaar naar eigen zeggen de mogelijkheid om de strategie verder uit te voeren met een gezonde balans. Autobedrijf Stern breidt de financiering van zijn groeiende leaseportefeuille uit van 130 miljoen naar 160 miljoen euro.

De olieprijzen stonden maandagochtend in de plus. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 49,22 dollar per vat. Brent won 0,6 procent tot 50,65 dollar. De euro noteerde 1,1135 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.