Nieuws/Financieel
398639
Financieel

Euro-steun zal niet lang houden

De markten lijken de uitkomst van het Britse referendum tot nu toe nogal rustig op te nemen. Het pond sterling lijkt voorzichtig een bodem te hebben gevonden voor de korte termijn rond het niveau van 1,30 tot 1,35 tegenover de dollar. Dat was te danken aan de verwachting dat het roemruchte artikel 50 nog lang niet in gang wordt gezet, wellicht zelfs niet voor 2017.

De euro lijkt zich vooralsnog te hebben gestabiliseerd net boven de 1,10, maar wij verwachten niet dat dit steunniveau lang zal houden, gegeven de politieke risico’s die zich opbouwen én de verwachting dat de ECB verdere verruimingsmaatregelen zal doorvoeren.

Energiek herstel

De aandelenmarkten hebben zich wereldwijd energiek hersteld van de aanvankelijke klappen die na het referendum werden opgelopen. Zo sterk zelfs, dat de wereldwijde index het gehele verlies tegen het weekeinde weer had goed gemaakt. De prestatie van de valuta’s van de emerging markets was met name indrukwekkend, omdat nagenoeg alle belangrijke munten grote winsten wisten te boeken tegenover de dollar en de euro. De rally werd geleid door de Braziliaanse reaal en de Zuid-Afrikaanse rand.

Op zoek naar rendement

Het lijkt er op dat het vooruitzicht op de oneindig lijkende stimulering door de centrale banken, de Bank of England, de ECB en de Bank of Japan, beleggers dwingt om rendement te zoeken in obligaties die nog wel een rendement van betekenis bieden.

Gouverneur Carny van de Bank of England gooide olie op het vuur van de in gang gezette rally door te suggereren dat een renteverlaging in Engeland nagenoeg zeker deze zomer al wordt doorgevoerd. Hij zegde ook extra liquiditeitssteun toe voor de banken, terwijl een verlaging van de kapitaalseisen wordt doorgevoerd om zo het uitlenen van geld aan te moedigen. Deze aankondiging duwde het pond omlaag, maar het herstelde zich weer snel en lijkt nu een bodem te vinden rond de 1,19 tegenover de euro en rond de 1,31 tegenover de dollar.

Italiaanse banken

Komende week zijn er weinig belangwekkende macro-economische cijfers te verwachten in de Eurozone. Valutamarkten zullen nauwlettend de uitspraken van Europese leiders in de gaten houden over de vraag in hoeverre de Britse overheid medewerking en geduld van de Europese partners kan verwachten. Een ander politiek-economisch risico is de ontwikkeling van de situatie rond de Italiaanse banken.

Door lage rendementen en verhoogde niveaus aan onrendabele leningen hebben zich donkere wolken boven de sector samen gepakt. Een politiek gevecht dreigt tussen de Italiaanse regering en de Europese autoriteiten over staatssteun, waartegen felle weerstand bestaat van de kant van de EU. Deze week worden belangrijke ontwikkelingen rond dit thema verwacht.

Banenrapport VS

De arbeidsmarktrapport van komende vrijdag is de enige belangwekkende macro-economische gebeurtenis die de valutamarkten nog kan opschudden. Na de teleurstelling van afgelopen maand verwachten wij dat de cijfers weer verbeterd zijn met net geen 200.000 nieuwe geschapen banen in juni. Dit zou bevestigen dat de cijfers van mei eenmalig zijn geweest, maar het zal weinig impact hebben op de verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen.

Let op de Fed

De markten zullen vooral letten op de uitspraken van de Fed, en die zijn er deze week genoeg. Dudley houdt dinsdag een toesprak en Tarullo volgt woensdag. Later die woensdag worden ook de notulen van de FOMC gepubliceerd.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.