Nieuws/Financieel
398647235
Financieel

Forse winst Wall Street, Amazon naar record

Wall Street optimistisch gestemd ondanks sterke stroom met nieuwe coronaviruspatiënten.

Wall Street optimistisch gestemd ondanks sterke stroom met nieuwe coronaviruspatiënten.

Beurzen in New York sloten maandag fors hoger, vooral techaandelen presteerden sterk. De steun van China en afnemende zorgen over het coronavirus gaven beleggers volgens marktvorsers vertrouwen. Tesla profiteerde fors, Amazon ging naar een record.

Wall Street optimistisch gestemd ondanks sterke stroom met nieuwe coronaviruspatiënten.

Wall Street optimistisch gestemd ondanks sterke stroom met nieuwe coronaviruspatiënten.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 1,8 procent hoger op 26.287,03 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,6 procent tot 3179,72 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 2,2 procent tot 10.433,65 punten.

De sterke opmars in China eerder op de dag kwam tegen de achtergrond van een recordstijging van het aantal wereldwijde coronagevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde afgelopen zaterdag in totaal ruim 200.000 nieuwe gevallen op een dag. De grootste stijgingen waren te zien in de Verenigde Staten, Brazilië en India.

Amazon door $3000 grens

Daarnaast maakte marktonderzoeker ISM bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector, met bijvoorbeeld luchtvaart, horeca en detailhandel, in juni is gegroeid, na de krimp eerder door de coronacrisis. De dienstensector in de VS profiteert van het versoepelen van de lockdownmaatregelen. Ook de Amerikaanse industrie is aan het opkrabbelen van de crisis.

Automaker Tesla stond opnieuw in de schijnwerpers met een plus van 13,5 procent. De afgelopen sessies zat het aandeel in de lift, geholpen door beter dan verwachte verkoopcijfers. Voor kenners van JPMorgan was dat reden het koersdoel voor de onderneming op te schroeven.

Webwinkel Amazon had de wind ook duidelijk in de rug. De koers steeg met 5,8 procent tot 3057 dollar, waarmee de grens van 3000 dollar per aandeel voor het eerst werd doorbroken.

Uber wint

Ook ging de aandacht uit naar Uber Technologies dat 6 procent hoger werd gezet. Het bedrijf achter maaltijdbezorgbedrijf Uber Eats lijft het Amerikaanse Postmates in. Uber betaalt bijna 2,7 miljard dollar voor de onderneming. De transactie gebeurt geheel in aandelen.

Verder meldde investeerder Berkshire Hathaway dat het gasonderdelen van Dominion Energy (min 11 procent) overneemt. Het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett betaalt daar inclusief schulden 10 miljard dollar voor. Het is voor het eerst sinds het begin van de crisis dat de investeerder activa kocht. Berkshire won 2,2 procent.

De euro was 1,1311 dollar waard, net als bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie ging 0,2 procent omlaag tot 40,60 dollar. Brentolie klom 0,6 procent tot 43,05 dollar per vat.