Nieuws/Financieel
398866802
Financieel

Dikke plus met keerzijde: dreigende stijging ozb holt koopkracht uit

Woningwaarde hoger dan ooit

De waarde van Nederlandse woningen gaat door het dak.

De waarde van Nederlandse woningen gaat door het dak.

Amsterdam - De waarde van Nederlandse woningen gaat door het dak. Gemiddeld is een huis 270.000 euro waard en dat is de hoogste waarde die ooit is gemeten.

De waarde van Nederlandse woningen gaat door het dak.

De waarde van Nederlandse woningen gaat door het dak.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze zogeheten WOZ-waarde steeg in een jaar tijd met bijna 9 procent. Huizenbezitters zijn dankzij de voortdurende prijsstijgingen steeds vermogender geworden, aldus een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Maar louter goed nieuws is het niet. De onroerendezaakbelasting wordt gebaseerd op de WOZ-waarde en Vereniging Eigen Huis vreest voor een flinke stijging van deze lokale belasting. „We zien allerlei signalen dat de tarieven fors omhooggaan.”

Veel gemeenten zijn door de coronacrisis in financiële moeilijkheden terechtgekomen. De kans is daarom groot dat lokale bestuurders de stijging van de WOZ-waarde aangrijpen om extra belastingen te kunnen innen. Het Amsterdamse college heeft dit al aangekondigd. Een fikse stijging van gemeentelijke lasten ondermijnt dan het koopkrachtbeeld van het kabinet.

De uitgelekte plannen klinken mooi, maar het strookt niet met het lokale beleid van gemeenten. In de podcast Kwestie van Centen legt Martin Visser uit hoe we de voorgespiegelde koopkrachtplaatjes beter kunnen lezen en in welke gemeentes de grootste klappen vallen. Luister ’m hier: