Nieuws/Financieel
400676
Financieel

KLM uit lobbyclub AEA

Luchtvaartmaatschappij KLM maakt niet langer onderdeel uit van de lobbyorganisatie Association for European Airlines (AEA). Dat bevestigt de AEA tegenover De Telegraaf.

De luchtvaartlobby in Europa is het afgelopen jaar versnipperd geraakt door de oprichting van een rivaliserende lobbypartij, Airlines for Europa (A4E). Daarin zitten ook de prijsvechters EasyJet en Ryanair, die eerder bij de AEA niet welkom waren. De AEA is de club van de “full service”- luchtvaartmaatschappijen, die aanvankelijk de prijsvechters bestreden. Die hebben ervoor gezorgd dat de full service carriers vrijwel allemaal verlies lijden op de Europese markt.

Air France KLM heeft nu ook gekozen voor de A4E, omdat ze medeoprichter zijn. Eerder stapten Alitalia en de International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways en Iberia al uit de AEA. Dinsdag werd gemeld dat de nieuwe lobbyclub A4E nu een half miljard Europese passagiers vertegenwoordigt. Hun lobby richt zich op punten waarin elk lid zich kan vinden, zoals lagere luchthavenbelastingen en de stakingen van de luchtverkeerleiders en een ongedeeld Europees luchtruim.

De AEA bezint zich op een toekomst. Een fusie tussen de twee organisaties ligt voor de hand, maar dit wordt volgens bronnen geblokkeerd door de prijsvechters.