Nieuws/Financieel
400787
Financieel

WoWood verkoopt ge-upcycled hout

’Partijen lokaal koppelen’

Dax Keller: „Handgemaakt zorgt voor een iets hogere prijs.”

Dax Keller: „Handgemaakt zorgt voor een iets hogere prijs.”

Amsterdam - Een interieur met veel hout is niet alleen sfeervol, maar schijnt ook rustgevend te werken. Waarom zou je je muur er niet mee behangen?, bedacht Dax Keller.

Dax Keller: „Handgemaakt zorgt voor een iets hogere prijs.”

Dax Keller: „Handgemaakt zorgt voor een iets hogere prijs.”

Hij ontwikkelde ’Hout aan de muur’, panelen van ’ge-upcycled’ resthout. Zijn houtcarrière voerde hem naar China en naar Amishdorpen in Noord-Amerika om uiteindelijk tot een oer-Hollands product te komen.

Hout is een passie voor Dax Keller, en ook het ondernemen zit hem in het bloed. Van kleins af aan was hij betrokken bij het bedrijfje van zijn vader in bouw- en doe-het-zelfproducten. Daarnaast runde hij met zijn broer een zaakje in lamelparket. „Ik merkte dat de vraag naar hout aan de muur groter werd en dacht: hier kan ik iets mee doen. Steeds meer hotels en horecagelegenheden willen een landelijke uitstraling, of juist een heel moderne hippe inrichting met een authentiek tintje, daarvoor is een houten wand heel geschikt.”

WoWood werkt met ’ge-upcycled’ hout. Dit wil zeggen dat de panelen bestaan uit allerlei hergebruikte houten latjes van verschillende soorten resthout.

Voor zijn vorige bedrijf reisde Keller door veel Aziatische landen. Hij liet houtsoorten importeren vanuit de hele wereld. „Er werd bijvoorbeeld een specifiek soort hout gehaald in Amish-schuren in Noord-Amerika. Opeens dacht ik: we hebben hier toch ook resthout? Waarom zouden we daar niks mee doen?”

Keller ging op zoek naar houtsoorten in Nederland en zocht specialisten in houtrecycling. Deze partners hielpen hem in zijn zoektocht naar resthout en het demonteren ervan. Zo worden er schuren gedemonteerd, pallets gebruikt en restafval van afvalbedrijven ingezameld. Voor de bewerking schakelde Keller sociale werkplaatsen in. Daar worden de latjes tot panelen geassembleerd. „Hoewel dit soort werk veel in lagelonenlanden wordt uitbesteed, vond ik dat de bewerking hier moest gebeuren.”

Verantwoord ondernemen staat bij Keller namelijk hoog in het vaandel. „Ik wil het sociale aspect combineren met duurzaam ondernemen. Door de productie hier te houden vermijd je transport en dat scheelt weer CO2-uitstoot.” Toch is het best een uitdaging voor het bedrijf om het hele productieproces lokaal te houden. Er zit nu eenmaal een prijskaartje aan een puur lokaal product dat volledig handgemaakt is.

Daarbij is het volgens Keller steeds moeilijker om met sociale werkplaatsen te blijven werken omdat die minder gesubsidieerd worden. „Natuurlijk is het goedkoper om in lagelonenlanden te laten produceren en ook het feit dat alles 100% handgemaakt is, zorgt voor een iets hogere prijs. Maar we willen blijven aantonen dat niet alles altijd hoeft te worden uitbesteed, als je maar efficiënt aanpakt. Het belangrijkste in een onderneming die je echt ’lokaal’ wilt houden, is dat alle partijen heel nauw aan elkaar gekoppeld zijn.”