Nieuws/Financieel
400870
Financieel

Carpetright begint boekjaar met achterstand

LONDEN (AFN) - De Britse tapijtverkoper Carpetright is het nieuwe boekjaar matig begonnen. Dat de Britten er vorige week in een referendum voor hebben gekozen de Europese Unie vaarwel te zeggen, maakte de situatie er niet beter op, waarschuwde de onderneming dinsdag.

Volgens topman Wilf Walsh heeft de uitslag van de volksraadpleging de vooruitzichten voor Carpetright na een trage start van het jaar verder vertroebeld. Hij vreest dat de onzekerheid die het aankomende vertrek uit de EU werpt op met name de Britse huizenmarkt, een zware wissel zal trekken op het consumentenvertrouwen.

Daarnaast kampt Carpetright met toegenomen concurrentie. Die wist het bedrijf in het afgelopen boekjaar, dat eind april werd afgesloten, redelijk het hoofd te bieden. De vergelijkbare omzet nam in Groot-Brittannië met 2,8 procent toe, en in de rest van Europa met 4,8 procent.

Opbrengsten

In de eerste acht weken van het nieuwe boekjaar daalden de vergelijkbare opbrengsten in eigen land evenwel met 1 procent. Met name mei was een moeilijke maand voor Carpetright. De winkels in andere Europese landen, waarvan het overgrote deel in Nederland staat, rapporteerden een toename met 1,3 procent.

Onder meer door slecht renderende Britse vestigingen te sluiten wist Carpetright vorig jaar de winstgevendheid flink op te vijzelen. De onderliggende winst voor belastingen nam met een derde toe tot 17,3 miljoen pond (20,8 miljoen euro). Dat ging wel ten koste van de gerapporteerde omzet, die met 1,3 procent daalde naar een kleine 457 miljoen pond.