Nieuws/Financieel
400912
Financieel

AEX onder 400 punten deze zomer

De Brexit is een soort kiezelsteen die door de Britten in het water is gegooid. De eerste landing op het water zien wij op het moment in de valuta- en aandelenmarkten. De verdere gevolgen zullen bij elke stuit op het water duidelijker voelbaar worden en mijn verwachting is dat de klappen steeds harder zullen aankomen.

Vandaag openen de Europese aandelenmarkten hoger (zie FTI) aan de nieuwe handelsdag. Let vooral op eventueel binnen de bankensector.

De financiële markten hebben een hekel aan onzekerheid en instabiliteit. Aan het einde van de vijver, waar het steentje overheen stuitert, zien we tegenvallende macro- economische vooruitzichten. De kans dat de Brexit niet gaat zorgen voor een zogenaamd “ripple effect”, lijkt mij eigenlijk vrij gering. Het is dan ook extra belangrijk binnen de portefeuille, nu het nog kan, extra aandacht te hebben voor “mijn” eerder dit jaar genoemde “veilige havens”.

“Mijn” veilige havens

Voor dit jaar en eigenlijk ook voor 2017:

YTD

Goud: 28 % eropUSDJPY: Yen 16% erbij VIX: meer dan 50% erop

Technisch analyse

Onder deze column staat vaak bij de reacties dat TA niet combineren is met fundamentele analyse. Dit bevreemdt mij een beetje, want de eerder dit jaar benoemde maandgrafieken van bijvoorbeeld de DAX en de AEX staan op “onweerstand” (hieronder de DAX als voorbeeld). Het is toch evident dat de kruising van het 9 door het 18 maands in het verleden gezorgd heeft voor een lange termijn trend wijziging. Uiteraard zal het fundamentele pas later volgen, in mijn optiek echter kraakt de beurs onderliggend al jaren.

AEX sluit neerwaartse gap deze zomer

Er zal de komende dagen een moment komen, waarin de markt zijn kansen ruikt en toch weer kortstondig zal instappen deze zomer, verwacht ik echter nog niveaus onder de 400 punten. Hieronder is goed te zien dat er een GAP zit rond de 492 punten.

Watchlist:

fti: 418eurusd: 1,1060wti: 47,13brent: 47,93goud: 1317zilver: 17,68CSI300: 3117USDJPY: 102VIX:23,85

Nieuwtjes:

Nieuwe directievoorzitter voor BeFrankTopman KPN koopt aandelenRussische order voor Gemalto'SNS Bank blijft langer in handen van Staat'Brexit-kater houdt ook op Wall Street aanNieuwe baas voor Zwitsers NestléGroot-Brittannië verliest AAA-status bij S&POok Amerkaanse beurzen dalen verderInterim-bestuurder Bever Holding stapt opBrexit-besluit dreunt na op Europese beurzenPensioenbelegger APG sluit deal in China

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

14:30 Verenigde Staten - BNP - Q1/2016

15:00 Verenigde Staten - Vastgoed S&P Case-Shiller - april

16:00 Verenigde Staten - Consumentenvertrouwen

22:30 Nike Inc - B - Resultaten 4e kwartaal 2016