Nieuws/Financieel
401425
Financieel

Frankrijk wil vlotte boedelscheiding

PARIJS - De uittredingsonderhandelingen met Groot-Brittannië moeten snel worden gevoerd om de onzekerheid te beperken, heeft het Franse bestuurslid van de Europese Centrale Bank François Villeroy de Galhau zaterdag gezegd. Het financiële centrum van Londen moet niet raar opkijken als het zijn 'EU-paspoort' verliest, voegde hij eraan toe.

Banken in Londen hebben een zogenoemd EU-paspoort nodig om zonder belemmeringen op de Europese kapitaalmarkt te kunnen opereren. Sommige banken hebben gezegd hun operaties naar de eurozone te verplaatsen als Groot-Brittannië uit de EU stapt. De City of London kan het paspoort niet behouden als zij de Europese markt van goederen en diensten verlaat, zei Villeroy tegen France Inter.

De centrale banken reageren doelmatig op de nasleep van het Britse EU-referendum, zei Villeroy, die tevens gouverneur is van de Franse centrale bank. "De euro is een solide munt." De brexit zal nadelige gevolgen hebben, maar voor de Europese economie zullen ze beperkter zijn dan die voor de Britse, zei hij ook.