Nieuws/Financieel
401597
Financieel

Brexit: Wie had dat gedacht?

Als de feiten veranderen, verander ik mijn mening. De beroemde Britse econoom Keynes wist het treffend te verwoorden. Ook wij rekenden niet op een Brexit, afgaande op de inzetten bij de wedkantoren.

Het Britse volk heeft evenwel gesproken en ze zullen vanzelf de gevolgen van hun oordeel merken. Gelukkig hebben (en hadden) ze het pond al, zodat ze naar hartenlust hun valuta kunnen devalueren om zo hun concurrentiepositie in stand te houden. Dat doen ze consequent al dertig jaar, dus tot zover niets nieuws onder de zon.

Lang duren

Vanochtend zag ik een vermogensbeheerder haastig naar zijn werk benen. Uit de kromming van zijn rug maakte ik op dat hij niet gepositioneerd was op een Brexit.

Maar nu het zover is, moeten we ermee leren leven. Tijd genoeg, want voordat de contracten getekend worden zijn we minimaal twee jaar verder. Waarschijnlijk gaat het allemaal veel langer duren. Duizenden lopende contracten en afspraken moeten van twee kanten bekeken en heronderhandeld worden.

Rente op dieptepunt

De huidige premier Cameron kondigde meteen zijn ontslag aan, waarmee de blonde populist en voorstander van de Brexit Boris Johnson hoge ogen gooit om de nieuwe bewoner van Downing Street 10 te worden. Net als in de aanloop naar het referendum kan Johnson geen inconsistent gedrag verweten worden gegeven het feit dat hij in zijn jonge jaren als journalist in Brussel al een loopje met de waarheid nam.

Hoe dan ook, als gevolg van de uitslag verdween er in een paar uur tijd wereldwijd een vermogen aan beurswaarde van de borden; Londen alleen leverde vlak na de opening al honderd miljard in.

De Duitse bundfuture, de graadmeter voor de Europese 10jaars rente, zette een nieuw hoogtepunt neer, waarmee de rente meteen een nieuw dieptepunt kon noteren. Met als gevolg dat de rente op spaartegoeden de komende tijd verder zal dalen, hetgeen uiteraard alleen geldt voor hen die wat spaargeld hebben.

Waarschijnlijk zijn er vanochtend enkele beleggers wakker geworden met een positie die gebaseerd was op een verlenging van het verblijf in de EU. Nu dat niet zo is, zullen er hier en daar wel een paar stroppen zijn genomen. Dat zal ook voor obligaties hebben gegolden. Zo openden de Rabo ledencertificaten meteen vier volle procentpunten lager om rond het middaguur te herstellen tot een verlies van nog maar 0,60%.

Perspectief

Laten we deze dag ook in het juiste perspectief zetten. De Brexit zal geen aardverschuiving á la de val van Lehman Brothers inluiden, noch de naschokken van 9/11 of de beurscrash van 1987 tot gevolg hebben. Veel van handelaren die vanochtend ‘geschokt’ reageerden (“dit heb ik nog nooit meegemaakt”) liepen een paar jaar geleden nog in hun korte broek. Ook een andere antenne voor de meting van het sentiment, de volatiliteitsmeter VIX, staat op 23, ver verwijderd van een stand boven de 80 in 2009.

De Brexit is een politieke zaak met economische consequenties, die vooral de Britten zullen raken. De impact van dit besluit zal pas over enkele jaren goed aan licht komen en lang voor die tijd is het beursstof van deze dag weer neergedwarreld.

De AEX is met een huidige stand van 421 weer op hetzelfde niveau aangekomen als een week geleden, juist toen de zorgen voor een mogelijke Brexit wat begonnen weg te ebben. De achtereenvolgende rally bracht hem dertig punten hoger, precies het cijfer dat we vandaag weer zijn kwijt geraakt. Wie een week lang zonder nieuws zou hebben gezeten, zou zeggen: “Saaie beurs, typisch zomer.”

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden). Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.