Nieuws/Financieel
40205430
Financieel

Fugro grote winnaar op lager gesloten beurs

De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. Het oplopende aantal coronabesmettingen in Europa en de onderhandelingen over het steunpakket in de VS maakten beleggers voorzichtig. Op Beursplein 5 was Fugro de uitblinker met een koerssprong van 22%.

De AEX-index eindigde 0,6% lager op 564 punten. De AMX daalde 0,8% naar 837,62 punten. De koersenborden in Londen (+0,3%), Parijs (-0,1%) en Frankfurt (-0,7%) lieten een verdeeld beeld zien.

Vermogensstrateeg Richard Abma (OHV) sprak van een aanvankelijk kalme handelsdag. „De vraag die vandaag boven de markt hing, was of er nog een deal over een steunpakket zou komen in de VS”, benadrukte hij. „Pelosi, Mnuchin en Trump willen alsnog een deal, maar de Senaat ligt dwars”, waarschuwde Joop van de Groep (Fintessa) echter.

Maandag verliep de beurshandel in Amsterdam nogal opmerkelijk. Niet alleen omdat na een duidelijk hogere opening een sterke terugval volgde, maar ook omdat de handel door een storing bijna drie uur stil lag. Ook bij de slotveiling waren er problemen, waardoor de handel door bleef gaan en er enkele rare koersbewegingen te zien waren. Niet alle slotkoersen klopten maandag en zijn inmiddels gecorrigeerd. Volgens Euronext lag de oorzaak van de storing bij een externe partij.

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,3% tot 0,5% hoger. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft voor vandaag een deadline gesteld voor het al of niet verlengen van de noodsteun voor Amerikaanse gedupeerden van de coronacrisis. Pelosi meldde maandag een constructief telefoongesprek met minister Steven Mnuchin (Financiën) te hebben gevoerd, waardoor de kans op een nieuw steunpakket is toegenomen. Maar zij kon niet zeggen of dat pakket er dinsdagavond inderdaad zal liggen.

In de AEX stond Philips bovenaan met een plus van 2,1%. Beleggers reageerden maandag aanvankelijk ook al enthousiast op de kwartaalcijfers van het zorgtechnologieconcern. De koers van Philips zakte gisteren tegen het slot echter in, maar de storing bij Euronext zorgde voor een verkeerde weergave van de slotkoers.

Bankconcern ING werd 1,2% meer waard. Uitzender Randstad (+0,7%) liftte mee op de meevallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Manpower. Volgens beleggingsstrateeg Van de Groep vallen trouwens de meeste kwartaalresultaten van bedrijven tot nu toe mee. „Dat geeft de burger weer moed.”

Unibail-Rodamco-Westfield (-2,7%) stond onderaan bij de hoofdfondsen. Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen is het alternatieve plan van aandeelhouders voor het winkelvastgoedfonds onhaalbaar. De Amerikaanse winkelcentra zijn volgens hem momenteel alleen tegen dumpprijzen te verkopen.

Betalingsdienstverlener Adyen verloor 2,5%. Chiptoeleverancier ASMI (-2,5%) behoorde eveneens tot de achterblijvers. Voormalig zusterbedrijf ASML leverde 1,6% in.

KPN ging 2,2% achteruit. Het telecomconcern zat vorige week nog in de lift na mogelijke belangstelling van de Zweedse investeerder EQT. Maaltijdenbestelbedrijf Just Eat Takeaway zakte 1,9%.

In de AMX blonk Fugro uit met een koerssprong van 22,1%, na de melding voor €250 miljoen aan aandelen te willen uitgeven om de financiële positie te versterken. De bodemonderzoeker rapporteerde bovendien meevallende cijfers over het derde kwartaal. Met de herfinanciering komt de onderneming in rustiger vaarwater. „Maar Fugro blijft actief in een sector die het voorlopig moeilijk blijft houden”, waarschuwde beleggingsstrateeg Abma. Het aandeel Fugro was dit jaar trouwens al ruim 70% gedaald. „Ik kan me voorstellen dat beleggers met andere ogen naar Fugro gaan kijken, nu tweederde van de omzet van het bedrijf uit andere activiteiten bestaat dan het zoeken naar olievelden”, aldus Van de Groep (Fintessa).

Bouwer BAM timmerde aan de weg met een koerssprong van 5,9%. Luchtvaartconcern Air France KLM ging 2,3% omhoog.

Signify (-3,1%) was de grootste daler bij de middelgrote fondsen. De verlichtingsproducent komt trouwens vrijdag met kwartaalcijfers.

JDE Peet’s won 0,4% op de lokale markt. Het moederbedrijf van Douwe Egberts gaat de productie van aluminium koffiecapsules fors verhogen omdat de vraag sterk toeneemt.

Beter Bed steeg 12,3%. De bedden- en matrassenverkoper won maandag ook al bijna 10% dankzij het samenwerkingsverband met de Chinese winkelketen DeRucci.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.