402096
Financieel

FNV: 'uitbuiting' bij wegenaanleg

Amsterdam - FNV Bouw eist dat de provincie Friesland in actie komt om de uitbuiting van uitzendkrachten bij de aanleg van de nieuwe weg De Centrale As aan te pakken.

De vakbond sprak de afgelopen maanden met tientallen ijzervlechters en betontimmermannen op de bouwlocaties tussen de plaatsen Dokkum en Nijega en controleerde hun loonstroken.

De uitzendkrachten werken grotendeels via onderaannemers en uitzendbureaus. ,,Uit onze inventarisatie komt naar voren dat zij structureel worden onderbetaald”, zegt bestuurder Margreet Pasman. ,,De uitzend en bouw cao wordt op grote schaal geschonden.”

Nabetaling

FNV Bouw heeft de provincie en hoofdaannemer Nije Daam, een consortium van bouwbedrijven Mobilis, Friso Civiel BV en van Gelder, middels een brief opgeroepen om te zorgen voor een correcte nabetaling van het cao-loon. De vakbond doet daarbij een beroep op de Wet Aanpak Schijnconstructies.

Deze wet bepaalt dat niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever verantwoordelijk is voor het betalen van het cao-loon.

Onderzoek

De provincie Friesland laat weten de zaak te onderzoeken. ,,Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zullen nagaan of er iets mis is met de betalingen”, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes.

Hoofdaannemer Nije Daam was weigerde gisteren te reageren op vragen van deze krant.