Nieuws/Financieel
403089
Financieel

VW heeft in juni plan voor dieselellende VS

LOS ANGELES (AFN) - Volkswagen komt deze maand nog met een plan ter waarde van 10 miljard dollar (8,9 miljard euro) om in de VS van de ellende met dieselmotoren die onder de maat presteerden, af te komen. Van het bedrag gaat 6,5 miljard dollar naar auto-eigenaren onder meer voor de aanpassing van dieselmotoren en 3,5 miljard gaat naar federale en Californische toezichthouders, meldde zondag persbureau Bloomberg die een anonieme bron citeert.

Uiterlijk 28 juni gaan advocaten van slachtoffers van de 'sjoemeldieselmotoren' het plan voorleggen aan de federale rechter in Californië die de claims bijhoudt. In het plan hoeven de auto-eigenaren hun diesel niet aan te laten passen, VW koopt of neemt desgewenst ook auto's terug.

Volkswagen sjoemelde met dieselmotoren, die lang niet zo zuinig bleken als klanten dachten. Het heeft tot een groot schandaal geleid en tot talrijke schadeclaims. De Duitse autogigant wil de zaken schikken. Een probleem is vooralsnog dat de Amerikaanse toezichthouders en milieudiensten nog niet akkoord zijn met de door VW voorgestelde aanpassingen.