Nieuws/Financieel
403192
Financieel

Miljoenenroof digitale munten

Van de digitale munt Ether, die naast de Bitcoin in de belangstelling staat bij banken als betaalmiddel, blijken er vrijdag miljoenen gestolen. Criminelen hebben voor ruim €71 milljoen weggesluisd.

De 3,6 miljoen stuks werden volgens webmagazine Reddit weggehaald bij DAO, een zelfstandig online project dat dit jaar met in totaal $162 miljoen Ethers werd gefinancierd.

Koersdaling

De koers van de cryptomunt Ether of Ethereum daalde na de hack met ruim 25%. Door de daling en het nieuws werd de handel in de munt tijdelijk stilgelegd.

Ether wordt gebruikt op de zogeheten blockchaintechnologie, die ook de digitale Bitcoin-munt ondersteunt. Blockchain wordt ingezet in proeven door grootbanken.

Start-ups financieren

DAO werd in mei opgericht en gebruikt zogeheten open source-software, gemaakt door Slock.it, een vanuit Duitsland werkende groep die zich volledig op Ethers heeft gericht. Met de munten wil DAO nieuwe projecten financieren om initiatieven van de grond te krijgen. Deelnemers hebben stemrecht over projecten.

Volgens het bedrijf tegenover Reddit is niet alles verloren gegaan en wordt er alles aan gedaan om de munten terug te halen. Een deel van de transacties zou zijn bevroren.