Nieuws/Financieel
403281042
Financieel

Noodlijdende uitvaartorganisatie Yarden toch overgenomen door DELA

EINDHOVEN (ANP/DFT) - Uitvaartverzekeraar DELA lijft branchegenoot Yarden toch in. Eerder zag DELA nog af van een overname van het in zware financiële problemen belandde concurrent vanwege grote risico’s op claims. Dat is nu van de baan.

In de tussentijd werd Yarden door de rechter en klachteninstituut Kifid echter in het gelijk gesteld. Ook staakte de Consumentenbond de voorbereidingen voor een rechtszaak.

Yarden had vanwege zijn financiële positie de polis van een grote groep verzekerden versoberd. Zij hadden een verzekering afgesloten waardoor de hele uitvaart geregeld zou worden, maar door gestegen kosten besloot Yarden daar een maximumbedrag van te maken.

DELA garandeert de houders van de naturapolissen dat ze de komende tien jaar niet hoeven bij te betalen als ze gebruikmaken van het eigen uitvaartbedrijf van de organisatie. Ook komt er een pot van €1 miljoen voor schrijnende gevallen en worden mensen die de afgelopen jaren ten onrechte hebben bijbetaald, gecompenseerd.

Door de overname kunnen ook de hernieuwde financiële problemen van Yarden worden opgelost. De buffers die de uitvaartorganisatie als verzekeraar moet aanhouden van De Nederlandsche Bank (DNB) waren eind vorig jaar te laag. Het bedrijf had daarvoor een herstelplan ingediend. In 2019 waren die buffers ook al eens te laag en toen besloot het de polissen aan te passen als onderdeel van de poging om die weer aan te vullen.

De Consumentenbond zegt de juridische procedure te staken, omdat de belangen van alle ruim 1,3 miljoen verzekerden van Yarden anders in gevaar zouden komen. „In maart vorig jaar concludeerden wij dat het toepassen van de en bloc-clausule door Yarden juridisch gezien rammelt. Daarom bereidden wij een bodemprocedure voor. Ook vroegen we Yarden om inzage in hun financiële situatie. Die blijkt nu zeer nijpend”, aldus directeur Sandra Molenaar van Consumentenbond. „Het doorzetten van onze strijd zou onverantwoord zijn en waarschijnlijk leiden tot een faillissement van de verzekeraar. Dan staan álle klanten van Yarden met lege handen. Dat willen we niet.’

Problemen

Yarden verkeerde al enige tijd in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en was daarom op zoek gegaan naar een koper. Ook de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten speelden een rol. Daarom besloot het bedrijf in de zomer van 2019 om zijn uitvaartverzekeringspakket voor 390.000 verzekerden te versoberen.

Nabestaanden mochten voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moesten de rest van de kosten voor bijvoorbeeld crematoria, kist of vervoer van de uitvaart bijbetalen.

Volgens DELA kan de samenvoeging met Yarden snel plaatsvinden zodra de toezichthouders die goedkeuren. Op korte termijn kost het DELA wat geld, maar door de overname krijgt de coöperatie uit Eindhoven een beter landelijke dekking van crematoria en uitvaartcentra. Ook zijn er meer leden, waardoor de kosten beter verdeeld kunnen worden en ontstaan er kostenvoordelen omdat beide partijen nu deels hetzelfde werk doen.

Draagt Elkanders Lasten, zoals de volledige naam van DELA luidt, heeft ongeveer 2000 medewerkers en ruim 4 miljoen verzekerden. Jaarlijks voert het bedrijf zo’n 45.000 uitvaarten uit. Bij Yarden werken 900 mensen en 200 vrijwilligers en die vereniging heeft ongeveer 1 miljoen verzekerden. DELA zegt de personele gevolgen „zoveel mogelijk te willen beperken.”