Nieuws/Financieel
403335
Financieel

Alle ogen op referendum

Komende week staat volledig in het teken van het Britse referendum op donderdag. ,,Indien voor een Brexit wordt gekozen, zal dit hele negatieve effecten voor de Britse economie en de financiële markten hebben. Anderzijds kan een overtuigende overwinning voor het remain-kamp voor een opluchtingsrally zorgen”, aldus macro-econoom Léon Cornelissen van Robeco.

De aandelenbeurzen kregen het afgelopen week zwaar te verduren doordat de kans op een Brexit volgens de peilingen gestegen is tot ruim boven de 50%. Bovendien sprak de populaire krant The Sun zich stevig uit voor een vertrek van het VK uit de EU. Cornelissen klampt zich echter meer vast aan de bookmakers, die de kans op een Brexit op 40% schatten.”

Mochten de Britten overtuigend voor een Brexit kiezen, dan roepen ze volgens Cornelissen vrijwel zeker een recessie op zich af. ,,Buitenlandse bedrijven zullen hun investeringen sterk terugschroeven en het consumentenvertrouwen kan een deuk oplopen.”

Bang dat een Brexit het einde van de Europese Unie zal inluiden, is de econoom niet. ,,Duitsland en Frankrijk zullen initiatieven nemen om de desintegratie te keren. Zuid- en Oost-Europese landen zullen bovendien niet snel vertrekken, omdat ze enorm profiteren van het lidmaatschap. Bij de Oost-Europese landen speelt bovendien mee dat ze zo sterker tegenover Poetin staan.”

Cornelissen benadrukt dat er een onduidelijke situatie ontstaat als één van de kampen nipt wint. ,,Indien 51% zich voor een Brexit uitspreekt, zou premier David Cameron naar Brussel kunnen gaan voor extra concessies. Het betekent wel aanhoudende onzekerheid, want de Britten zullen later opnieuw gaan stemmen over een vertrek uit de EU. Iets soortgelijks gebeurde aan het begin van deze eeuw al met de Denen, die het verdrag van Maastricht aanvankelijk verwierpen. Andersom blijft bij een nipte overwinning voor het ja-kamp een Brexit op de agenda staan.”

Hoewel exit-polls de financiële markten donderdag al in beroering kunnen brengen, voorziet Cornelissen vrijdagochtend de sterkste koersbewegingen. ,,Een overtuigende uitslag kan de aandelenkoersen met procenten tegelijk doen stijgen of dalen. En hoewel het pond op de dreiging van een Brexit als stevig is gedaald, reken ik op een verdere verkoopgolf als deze er daadwerkelijk komt.”