Nieuws/Financieel
40402
Financieel

Volker Wessels

Amsterdam Volker Wessels wil indien mogelijk in het eerste halfjaar naar de beurs in Amsterdam

VolkersWessels, het familiebedrijf van de markante ondernemer Dik Wessels uit Rijssen, is de tweede bouwer van Nederland. De Nederlandse bouwsector had het de afgelopen jaren moeilijk als gevolg van de kredietcrisis, waardoor de huizenmarkt inzakte. Afgelopen jaar zagen de meeste bouwers de huizenmarkt aantrekken, maar van de grote aannemers in Nederland was VolkerWessels het afgelopen jaar nog erg zuinig over het herstel van de bouwsector. De overcapaciteit en de lage marges zorgen voor nettowinsten mager zijn, in relatie tot de omzet.

De omzet van het hele concern nam over 2015 toe met 11%, waarmee deze uitkwam op een kleine €5 miljard. De nettowinst bedroeg €125 miljoen, wat een nettowinstmarge betekent van 2,5%. Opvallend is dat VolkerWessels de afgelopen jaren weer op basis van Nederlandse boekhoudregels is gaan rapporteren en waarderen, in plaats van de internationale IFRS-boekhoudregels. Dat scheelt vooral in het beslag dat lopende bouwprojecten doen op de balans.

Over werk heeft VolkerWessels echter niet te klagen, want het orderboek bereikte aan het eind van het jaar op een recorddikte van € 7 miljard. Er werkten in 2015 ruim 15.000 man.

Afgelopen jaar verkocht VolkerWessels een kabellegschip voor de offshore windindustrie aan Boskalis, waarmee het bedrijf uit Amersfoort een joint-venture heeft. Volgens marktvorsers een indicatie dat de bouwer geld nodig heeft, omdat een verkoop in de aantrekkende markt van windparken geen logische stap is. Vorig jaar trok VolkerWessels in Nederland veel aandacht met de nieuwe spoorbrug, die in één nacht bij Muiderberg geplaatst moest worden.