Nieuws/Financieel
404612
Financieel

AFM krimpt eigen bestuur in

AMSTERDAM (AFN) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) brengt zijn raad van bestuur terug van vier naar drie leden. Volgens de toezichthouder past de ,,stroomlijning van het bestuur" in de verbetering van de interne organisatie die vorig jaar is ingezet.

Eind vorig jaar kwam de AFM onder vuur te liggen van onder meer minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wegens fouten in de beoordeling van zogeheten rentederivaten. Veel bedrijven kwamen in de problemen doordat ze die ingewikkelde producten van banken kochten.

De AFM wacht met de inkrimping tot de benoemingstermijn van twee bestuursleden op 1 november afloopt. Harman Korte, die in de media meerdere keren optrad als woordvoerder in het derivatendossier, vertrekt dan als directielid, maar gaat zich tot 1 mei richten op andere ,,niet-toezichtvertrouwelijke" taken binnen de organisatie.

Herbenoeming

Gerben Evers wordt herbenoemd voor vier jaar. Merel van Vroonhoven blijft voorzitter van de raad van bestuur.

Eind 2014 vertrokken vier van de vijf leden van de raad van toezicht. Minister Dijsselbloem sprak toen van een ,,hoog opgelopen discussie'' over nevenbelangen en integriteitsvraagstukken. Een van de nieuwe leden, Annemarie van Gaal, stapte vervolgens een halfjaar later alweer op.