Nieuws/Financieel
404613
Financieel

Microsoft koopt LinkedIn voor $26 miljard

Technologiereus Microsoft koopt zakelijk netwerk LinkedIn voor $26,2 miljard.Die miljardendeal, die LinkedIn-aandeelhouders een premie van 49,5% op de koers van afgelopen vrijdag biedt, meldden de bedrijven maandagmiddag voorbeurs.

Microsoft krijgt hiermee een enorme toegangspoort tot zakelijke netwerken met professionals. LinkedIn werd in 2002 opgericht en heeft naar eigen zeggen rond 433 miljoen gebruikers in 200 landen.

In Nederland zitten volgens eigen opgave 4,2 miljoen mensen op LinkedIn, bijna de helft van de beroepsbevolking.

LinkedIn-oprichter Reid Hoffmann bezit nog altijd 12% van alle aandelen, is daarmee contolerend aandeelhouder en zou fors kunnen cashen zodra de overname is afgerond en de lock-up op de aandelen is verdwenen.

Voor Microsoft is de overname van LinkedIn tegen 91 keer de ebitda de grootste overname ooit.

Het aandeel LinkedIn, dat vorig jaar $3 miljard omzet boekte, stond maandagmiddag 48% hoger. Microsoft noteerde voorbeurs in de VS 3,4% lager.

Miljardenverlies

LinkedIn, met afgelopen vrijdag nog een marktwaarde van $17,5 miljard en ruim 9700 werknemers, maakte begin dit jaar een zware tijd door. Na melding van zijn kwartaalresultaten verloor het bedrijf $10 miljard aan marktwaarde op de beurs.

Microsoft, met $404 miljard marktkapitaal en 118.000 werknemers, neemt het platform over voor $196 per aandeel, in cash uit te keren. Microsoft gaat nieuwe schuldbewijzen uitgeven om de overname te helpen financieren.

LinkedIn verdient het meeste geld aan professionele contacten in de Verenigde Staten, maar Europa kent naar omzetgroei momenteel de sterkste toename.

Koerswijziging

LinkedIn mag volgens de overeenkomst zijn naam, bedrijfscultuur en onafhankelijkheid behouden.

Jeff Weiner, medeoprichter en huidig topman van LinkedIn, blijft volgens de meldingen aan als bestuursvoorzitter en komt direct onder Microsoft-topman Sataya Nadella te vallen.

De ingreep past bij de koerswijziging van Microsoft-topman Nadella om het merk meer relevant te maken in de overgang naar big data-verwerking. Nadella stapte eerder uit smartphone-ontwikkelingen en Microsoft schrapte nog eens 1850 arbeidsplaatsen bij zijn mobieltjesdivisie, die het Amerikaanse softwareconcern heeft overgenomen van Nokia.

Drama februari

LinkedIn verloor in februari de macht over het eigen stuur. De jaaromzet kreeg een tik met de overname van online video-onderwijskanaal Lynda.com tegen $1,5 miljard. Bij de toelichting op de verkoop meldde Weiner dat de eerder als lager dan verwachte omzet voor dit jaar onveranderd bleef. Voor beleggers het signaal uit te stappen.

Hoewel het om een geschatte jaaromzet van $2,9 miljard, tegen eerder $2,94 miljard inschatting ging, was alles al in het eerste kwartaal verdiend. Voor de rest van het jaar zat er hooguit stabilisering in het vat. Nog een reden voor beleggers om uit te stappen.

Zijn verkopen van specifiek display-advertenties zakten begin dit jaar met 30% op jaarbasis. Steeds meer klanten werken mobiel. Dat aantal verkopen via displays zal verder dalen vanwege de toename van mobiele groei en ook dat maakte beleggers somber.

Al het zakelijk nieuws direct op je smartphone? Download deze gratis app