Nieuws/Financieel
404620
Financieel

Verkoopgolf duwt AEX onder 430

Intertrust viert de succesvolle acquisitie van Elian Group. Paul Willing, CEO van Elian luidde vanochtend de gong.

Intertrust viert de succesvolle acquisitie van Elian Group. Paul Willing, CEO van Elian luidde vanochtend de gong.

Door de vrees voor een wereldwijde economische groeivertraging en een Brexit ging het Damrak vandaag onderuit. Vooral cyclische fondsen en financiële waarden hadden het zwaar te verduren.

Intertrust viert de succesvolle acquisitie van Elian Group. Paul Willing, CEO van Elian luidde vanochtend de gong.

Intertrust viert de succesvolle acquisitie van Elian Group. Paul Willing, CEO van Elian luidde vanochtend de gong.

De AEX sloot 1,7% lager op 428,2 punten, nagenoeg het laagste niveau van de dag. De AMX leverde 2,3% in op 632,8 punten.

Elders in Europa deden beleggers eveneens massaal aandelen van de hand. De CAC-40 in Parijs ging met 1,9% zuidwaarts en de Duitse DAX verloor 1,8%.

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro wijst als belangrijkste verklaring voor de terugval op de verslechterde vooruitzichten voor de wereldeconomie. ,,Althans in de perceptie van beleggers. Zij zien de olieprijzen weer tot onder $50 dalen. Het slechte banenraport dat anderhalve week geleden uitkwam, heeft de zorgen over de Amerikaanse economie doen oplaaien. Bovendien zijn de investeringen in China onverwacht sterk gedaald."

Steinebach benadrukt dat het mogelijke vertrek van het VK uit de EU beleggers ook angst aanjaagt. ,,Een Brexit zal de economische groei afremmen, vooral in het VK maar ook in andere lidstaten. De peilingen wijzen er nu op dat ongeveer de helft voor een Brexit zal stemmen, maar ik hecht meer waarde aan de wedkantoren. Mede op basis hiervan schatten wij de kans op 35% dat het tot een vertrek komt."

Handelaar Ron van der Does (IG) kijkt ook met argusogen naar het referendum op 23 juni. ,,Niet alleen gaat het erom spannen, maar bovenal zal de impact van een Brexit groot zijn. De economische groeicijfers voor het VK en de EU worden dan verlaagd en het pond en de euro komen onder druk."

De handelaar hoopt niet dat de huidige onzekerheid op de beurs in een paniekgolf uitmondt. ,,Daar is op dit moment ook geen reden toe. Ik raad beleggers aan het hoofd koel te houden en niet uit angst te verkopen. Vooralsnog ga ik er ook vanuit dat de steun bij 427 punten voor de AEX stand zal houden."

Arcelor bodemt

Bij de hoofdfondsen eindigde staalproducent ArcelorMittal met een 3,7% lagere slotkoers onderaan.

De financiële instellingen belandden ook in de achterhoede. ,,De verdere daling van de rentes gaat ten koste van de marges van de banken en de dekkingsgraden van levensverzekeraars"", aldus Steinebach. Aegon verloor 3,5% en ING leverde 3,1% in.

Bij de middelgrote fondsen eindigde bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 4,5% onderaan. PostNL ging met 4,4% achteruit.

Air France KLM daalde 2,1%. De stakingen bij zijn Franse tak houden waarschijnlijk vier dagen aan.

ASR sloot op de lokale markt 1,8% lager op €19,65, 1% boven de introductieprijs van €19,50 op vrijdag.

Veel dramatischer ging het met Basic-Fit. Na de al valse start op vrijdag verloor de fitnessketen nog eens 5,9% op €13,65, stevig onder de introductiekoers van €15.

Philips Lighting leverde 0,8% in. De banken hebben de overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend, zodat het belang van Philips tot 71,25% is teruggevallen.

Elke ochtend al het relevante nieuws gratis in je mailbox. Meld hier aan.