Nieuws/Financieel
404630
Financieel

CDA wil Kamerdebat over Air France-KLM

DEN HAAG (AFN) - De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de toekomst van KLM. Volgens Kamerlid Martijn van Helvert zijn er structurele problemen bij Air France-KLM die de positie van KLM onevenredig kunnen schaden.

De CDA'er wil weten hoe minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) daar in de toekomst mee om denken te gaan.

Ook andere partijen in de Kamer volgen de ontwikkelingen rond Air France-KLM op de voet. KLM en Schiphol zijn belangrijk voor de economie en de werkgelegenheid. Maar D66 en VVD geven maandag aan dat zij een debat nu niet nodig vinden omdat van verschillende kanten duidelijk is gemaakt dat het niet de bedoeling is om vluchten van Schiphol te verplaatsen naar Parijs. Ook het kabinet benadrukte dat maandag nog eens in een brief aan de Tweede Kamer.

Productiebalans

,,Het kabinet is van mening dat de ontwikkelingen bij Air France niet ten koste mogen gaan van rendabele verbindingen van KLM en daarmee het bestemmingennetwerk van KLM op Schiphol. In dit licht is wat betreft het kabinet een aanpassing van de productiebalans dan ook niet aan de orde'', aldus Dijksma en Dijsselbloem die afgelopen week contact zochten met hun Franse collega's.

Belhaj verwacht wel dat het kabinet voortaan wat sneller de Kamer informeert over dit soort aangelegenheden. Nu trok de Kamer aan de bel en kwam het kabinet met informatie. De volgende keer is het aan het kabinet om de Kamer tijdig informeren over wat er speelt, vindt zij. Elias stelde eerder dat het kabinet zich in deze discussie op de achtergrond moest laten gelden. Volgens hem heeft het dit keer geholpen dat Dijsselbloem, die ook internationaal aanzien heeft, zelf heeft gebeld met zijn Franse ambtgenoot.