Nieuws/Financieel
404645
Financieel

Microsoft neemt LinkedIn over

SEATTLE (AFN) - Microsoft koopt het zakelijke socialnetwerkbedrijf LinkedIn voor 26,2 miljard dollar (23,3 miljard euro). LinkedIn zal zijn naam, bedrijfscultuur en onafhankelijkheid behouden. Mede-oprichter en huidig topman Jeff Weiner zal ook leiding blijven geven aan het bedrijf, aldus Microsoft.

Microsoft verwacht de overname voor het einde van dit jaar af te ronden. Bij de deal, die volledig in contanten wordt afgewikkeld, krijgen aandeelhouders van LinkedIn per aandeel 196 dollar. Dat is bijna de helft meer dan de koers van LinkedIn bij het sluiten van de beurzen in New York op vrijdag.

Eerder gingen al geruchten dat Microsoft interesse had in LinkedIn. Microsoft-baas Satya Nadella noemde de netwerksite maandag een ,,fantastisch bedrijf''. Samen denken de twee bedrijven de groei van LinkedIn en de zakelijke softwareproducten van Microsoft te kunnen versnellen.

Grootste overname

Het gaat om één van de grootste overnames in de techsector ooit. Facebook telde in 2014 bijvoorbeeld nog 21 miljard dollar neer voor chatdienst WhatsApp.

LinkedIn is vooral interessant voor Microsoft omdat het 's werelds grootste netwerk is dat gebruikt wordt door banenzoekers en recruiters. LinkedIn slaagde er de afgelopen tijd ook in om meer gebruikers aan zich te binden. Nadella is sinds hij in 2014 topman werd van Microsoft bezig het concern interessanter te maken voor zakelijke klanten, met op cloudtechnologie gebaseerde diensten en producten.

Schulden

Microsoft financiert de deal door nieuwe schulden aan te gaan. Het concern stelt dat de transactie op korte termijn weinig gevolgen heeft voor de winstgevendheid. Vanaf 2019 zal de overname naar verwachting een bijdrage leveren aan een hogere winst.

De bestuursleden van zowel Microsoft als LinkedIn zeggen volledig achter de deal te staan. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door toezichthouders.