Nieuws/Financieel
404666
Financieel

Een maand afstrepen

De maand juni is een maand waarin financiële markten veelvuldig getest werden.Toch bleek de uiteindelijke impact tot dusverre op de beurs nog mee te vallen maar daarentegen bewoog de dollar zich extreem.

Verenigde StatenZo was daar op 3 juni het banenrapport uit de Verenigde Staten waarbij de uitkomst ook nog eens een grote schok door de markt gaf. De groei van het aantal banen bleek drastisch onder de verwachtingen te liggen en alhoewel de Dow Jones uiteindelijk weinig bewoog verloor de dollar in waarde.Overigens bleek op dezelfde dag dat de bedrijvigheid in de maakindustrie drastisch was afgenomen.

Federal Reserve voorzitter Janet Yellen reageerde op het slechte banencijfer door te melden dat beleggers niet af moeten gaan op één enkel macro-economisch cijfer maar in feite de ontwikkeling van de gehele economie in een aantal maanden dienen te volgen. Daarop zal de Fed dan ook haar standpunt innemen voor een eventuele renteverhoging en alhoewel er wel degelijk gevaren om de hoek liggen is de economie van de VS momenteel krachtig genoeg om naar een volgende stap te kijken.

Aanstaande woensdag hopen wij meer duidelijk te krijgen als het resultaat van de Fed vergadering bekend wordt gemaakt.Alhoewel handelaren deze maand nog niet uitgaan van een renteverhoging zal het overzicht van de economische vooruitzichten alsmede de persconferentie de nodige aandacht vragen.Hieruit zal namelijk moeten blijken hoe het Federal Open Market Committee aankijkt tegen de timing van een renteaanpassing.Hierbij is de verwachting dat de ontwikkeling in de arbeidsmarkt en de inflatie alsmede externe onzekerheden aanleiding zijn om een afwachtend beleid te voeren en een eventuele renteaanpassing uit te stellen tot juli dan wel september.Alhoewel op dit moment nog niet direct te zien gaan hogere grondstofprijzen binnenkort effect hebben op de inflatie.

BrexitZo is het een maand waarin handelaren van event naar event gaan en het een kwestie is van afstrepen van onzekerheden. Daarbij staat 23 juni met rode letters in de agenda.Op die dag gaan de Britten namelijk naar de stembus om hun keuze te maken of ze bij de Europese Unie willen blijven.Over het referendum is al veel geschreven en gespeculeerd en zolang de kiezer zijn stem nog niet heeft uitgebracht blijft het onzeker. Een aantal polls wijzen op een spannende dag maar daarentegen zijn er ook polls die een duidelijke voorkeur aangeven om alles bij de huidige situatie te laten.Een grote onzekerheid dus maar wat de uitkomst ook zal zijn, de valutamarkt zal er heftig op reageren.Mochten de Britten ervoor kiezen in de EU te blijven dan zal het Britse pond zowel tegen de euro als tegen de dollar aantrekken.In het geval dat de Britten voor een Brexit kiezen, dan zijn de gevolgen veel verstrekkender.Niet alleen zal de eigen valuta substantieel verzwakken en een verkoopgolf van aandelen op de beurs in Londen creëren, het zou bovendien onzekerheid geven in de landen buiten het Verenigd Koninkrijk.

Dat laatste is zeer onwenselijk en wij mogen dan ook alleen maar hopen dat de Britten hun gezond verstand gebruiken en er voor kiezen de situatie in eigen hand te houden. Een “nee” tijdens het referendum zou de Britten dan ook direct aan te rekenen zijn. Dat de Britten willen aangeven zich niet langer door de politiek van Brussel te willen laten leiden is nog enigszins begrijpelijk. Een “nee” mag dan ook als protest tegen de huidige inmenging van de EU gezien worden maar dat de Britten het zonder de EU kunnen redden is teveel gevraagd.Aan de andere kant mag een positieve uitslag van het referendum een waarschuwing voor premier Cameron zijn. Uiteindelijk is hij zelf verantwoordelijk voor dit referendum toen hij aan het begin van zijn regeerperiode de Britten beloofde het EU lidmaatschap ter stemming voor te leggen.Dat het er momenteel naar uitziet dat het een “close call” wordt dient hij ter harte te nemen en de komende maanden zal Cameron zich in dienen te zetten veranderingen aan te brengen.In beide gevallen wacht hem dus een zware taak en zal dit menig verhitte discussies in het parlement doen ontstaan.

 Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder, bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.

 

Elke vorm van beleggen kent risico's. Denk er aan uw exposure te beheren. CFD's zijn hefboomproducten en kunnen resulteren in verliezen die uw inleg overstijgen. De waarde van via uw IG-aandelenrekening gekochte aandelen, ETF's, ETC's kan zowel dalen als stijgen, wat betekent dat u minder kunt terug krijgen dan u had ingelegd.

 

CFD's en beleggen in aandelen wordt aangeboden door IG Markets Ltd. IG is een handelsnaam van IG Markets Ltd. Het geregistreerde adres is Cannon Bridge House, 25 Dowgate Hill, London, EC4R 2YA. IG is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse FCA (nummer 195355) en biedt CFD trading aan in Nederland waar het geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel (nummer 52033813). IG Nederland is gereguleerd en geautoriseerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).