Nieuws/Financieel
404671
Financieel

Air France woensdag weer volgens schema

PARIJS (AFN) - Air France verwacht woensdag weer volledig volgens schema te vliegen. De pilotenstaking gaat dinsdag haar vierde en voorlopig laatste dag in. Volgens de Franse luchtvaartmaatschappij blijft daardoor ook dinsdag, net als op voorgaande dagen, circa één op de vijf toestellen aan de grond.

De luchtvaartonderneming schat dat dinsdag 85 procent van de langeafstandsvluchten, 80 procent van de binnenlandse en 75 procent van de vluchten binnen en vlak buiten Europa zullen doorgaan. Ruim één op vier piloten staakt. Ze zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

Air France verwacht maandag circa 79 procent van zijn vluchten te kunnen uitvoeren. Het concern zei andermaal dat de vluchten uitgevoerd door Transavia, KLM, HOP! en Delta geen hinder ondervinden van de acties.

Omgeboekt

De staking bij Air France leidt in Nederland nauwelijks tot problemen, laat een woordvoerster van Schiphol weten. Dit komt volgens haar onder meer omdat veel passagiers vroegtijdig zijn omgeboekt.

Ook bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS gingen piloten maandag niet aan de slag. Hierdoor werden maandagmorgen twee vluchten van SAS vanuit Amsterdam geannuleerd.

easyJet

Bij easyJet is voor dinsdag een staking aangekondigd. Piloten van de Britse prijsvechter die vanuit Amsterdam vliegen leggen dan tussen 6.00 uur en 14.00 uur tijdelijk het werk neer. EasyJet denkt niettemin dat het vluchtschema voor dinsdag niet gehinderd wordt. De maatschappij gaat er vooralsnog vanuit dat alle dan geplande 23 vluchten gewoon uitgevoerd kunnen worden.