Nieuws/Financieel
404702
Financieel

Zwitserse frank profiteert van Brexit-angst

Nu we steeds dichter bij het referendum komen over het Britse lidmaatschap van de EU, overschaduwen peilingen en politieke manoeuvres het nieuws met betrekking tot macro-economische cijfers en nieuws over beleidszaken.

De peilingen van afgelopen week laten een duidelijke versterking zien van het “leave” kamp en dat drukte het Britse pond in het bijzonder en risicovolle beleggingen in het algemeen scherp omlaag.

Opmerkelijk is dat het referendum nu ook effect begint te sorteren op de verhouding euro/dollar. De euro lijkt op peilingen te reageren met bewegingen van ongeveer 20% van die van het pond tegenover de dollar, wat ook enig houvast geeft aan valutahandelaren nu het referendum dichter bij komt en de volatiliteit toeneemt.

Agressiever

De euro kreeg donderdag een extra klap te verduren na het nieuws dat de ECB agressiever dan verwacht Europese bedrijfsobligaties gaat opkopen. Reacties op gebeurtenissen op de financiële markten zouden heftiger kunnen gaan worden wanneer we de tweede helft van juni naderen. Voor deze week staat ons de juni vergadering van de Federal Reserve te wachten. De markt heeft een renteverhoging in juni helemaal uit de verwachtingen geschrapt en gekeken gaat worden naar de uitlatingen van het FOMC.

 

Centrale banken aan zet

Ook vindt er een vergadering plaats van de Britse centrale bank. Wij verwachten dat deze centrale bank opnieuw zal herhalen dat het referendum veruit het grootste gevaar is voor de Britse economie. De Bank of Japan zal, in tegenstelling tot de algemene verwachting in, volgens ons verdere monetaire verruimingsmaatregelen aankondigen. En later deze week zal ook de Zwitserse centrale bank zich laten horen. Al met al staat ons een tumultueuze week te wachten met toenemende volatiliteit, vooruitlopend op het Britse referendum volgende week.

Wij zien in toenemende mate een tweerichtingsverkeer in de EUR/USD, nu zowel kopers als verkopers snel hun posities willen hedgen in verband met het enorme risico rondom dit fenomeen, een houding die wij van onze kant van harte aanbevelen.

Brits pond

Normaal gesproken zouden de verrassend sterke industriële productiecijfers over april een gematigd positief effect op het pond moeten hebben. Échter, niets anders zal er de komende weken toe doen dan de uitslag van het referendum. De publicatie van peilingen die wijzen op een duidelijke voorsprong voor het “leave” kamp gaf het pond sinds afgelopen donderdag een flinke klap. Het is echter de moeite waard daarbij aan te tekenen dat andere kansberekenaars er nog steeds van uit gaan dat de kans op een Brexit minder dan een derde is en onze eigen favoriete indicator, de Number Cruncher aggregator of polls, geeft een waarschijnlijkheid van iets minder dan een kwart voor een Brexit aan, zelfs na de peilingen van afgelopen week.

Opkoopprogramma

De ECB kondigde afgelopen donderdag aan dat het bedrijfsobligaties opkoopt met een lagere rating dan de meesten hadden verwacht, vergrootte de druk op de gemeenschappelijke munt, die als gevolg van het Brexit effect al was begonnen. Het opkopen van bedrijfsobligaties als die van Volkswagen en Telecom Italia betekent dat Draghi nog steeds de houding “wat er ook nodig is” inneemt. De komende week is er nauwelijks nieuws van enige importantie te verwachten op het gebied van macro-economie en monetair beleid.

 

Dollar-rally

De dollar staat woensdag voor een belangrijke test na de rally van afgelopen week. De junivergadering van de Federal Reserve zal vrijwel zeker als uitkomst hebben dat de rentetarieven ongewijzigd blijven, maar we verwachten dat de Fed zal zeggen dat alle volgende vergaderingen “live staan” in termen van een mogelijke renteverhoging. Ook verwachten we dat de fameuze ‘dotplots’, die de stemming onder de leden ten aanzien van toekomstige beleidsaanpassingen aangeeft, er onveranderd uit zal zien in vergelijking met die van de vergadering van maart. Tenslotte denken we dat er een vrijblijvende verklaring komt ten aanzien van de economie, waarbij de vertraging in de banengroei en de in het algemeen positieve geluiden uit de overige economische cijfers elkaar in evenwicht houden, waardoor de deur open gehouden kan worden voor een renteverhoging in juli, of om het juist nog niet te doen. Het wordt wachten op het uiterst belangrijke banenrapport over juni.

Zwitserland

Angst om een Brexit en een algemene ronde van risico-aversie stuwde de koers van de Zwitserse frank fors omhoog tegenover de euro, naar nagenoeg de top van het afgelopen jaar op 1,08. Deze beweging maakt de vergadering van de Zwitserse centrale bank nog belangrijker. Wij verwachten een nog explicietere verbale interventie dan we in verklaringen na de vergaderingen in de voorgaande kwartalen hebben gehoord en we denken niet dat de frank veel verder kan oplopen dan de 1,08 zonder een aanzienlijke valuta-interventie van de kant van de Zwitserse centrale bank.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.