Nieuws/Financieel
404773
Financieel

Zware verliezen op beurzen Azië

TOKIO (AFN) - De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag hard omlaag. In Tokio stond de handel fors onder druk door de sterkere yen, terwijl in China en Hongkong beleggers gemengde cijfers over de Chinese economie kregen te verwerken. Verder wordt met spanning uitgekeken naar de rentevergaderingen in de Verenigde Staten en Japan later deze week.

De Nikkei-index in Tokio eindigde met een min van 3,5 procent op 16.019,18 punten. De yen steeg in waarde tegenover de dollar. Japanse exportbedrijven moesten het daardoor ontgelden. Zo zakte machinemaker Hitachi 6 procent en ook autoconcern Mazda verloor 6 procent aan beurswaarde. Toyota daalde 3,5 procent. Het Japanse oliebedrijf Inpex (min 5,8 procent) verloor verder terrein door de lagere olieprijzen.

De Chinese overheid kwam met cijfers over onder meer de industriële productie, winkelverkopen en investeringen. Die boden een wisselend beeld en kunnen volgens economen de overheid aanzetten tot meer stimuleringsmaatregelen om aan de groeidoelstellingen te voldoen. De Hang Seng in Hongkong toonde tussentijds een min van 2,8 procent, terwijl de aandelenmarkt in Shanghai 1,4 procent inleverde.

In Seoul ging de Kospi 1,9 procent omlaag, terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,8 procent zakte.