Nieuws/Financieel
404799
Financieel

'AEX stevent af op lagere opening'

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel in Amsterdam gaat maandag naar verwachting lager van start. Het sentiment wordt onder meer gedrukt door de lagere olieprijzen en de onzekerheid rondom het naderende Brexit-referendum, dat op 23 juni plaatsvindt. Verder lieten de beurzen in Azië stevige verliezen zien.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve, die dinsdag begint. De kans dat de Fed de rente verhoogt, is volgens kenners echter niet zeer groot vanwege het tegenvallende banencijfer dat onlangs naar buiten kwam. Ook de Britse en Japanse centrale banken nemen deze week hun rentebesluit.

Air France-KLM weet de aandacht op zich gericht. Het luchtvaartconcern kampt sinds afgelopen zaterdag met stakende Franse piloten. Air France zei zondag dat maandag waarschijnlijk een vijfde van de vluchten geannuleerd moet worden. De acties duren in eerste instantie tot en met dinsdag.

easyJet

Ook bij branchegenoot easyJet is het onrustig. Piloten van de Britse prijsvechter die vanaf Amsterdam vliegen, leggen op dinsdag tijdelijk het werk neer.

Beursintermediair Flow Traders droeg maandag Marcel Jongmans als nieuwe financieel topman voor. Ook is bekend geworden dat de banken die de beursgang van Philips Lighting eerder deze maand begeleidden, de overtoewijzingsoptie die zij daarbij kregen volledig hebben uitgeoefend. Daarmee zijn nog eens ruim 5,6 miljoen aandelen in de verzelfstandigde lichtdivisie in omloop gebracht.

Yen

De beurzen in het Verre Oosten gingen maandag hard omlaag, mede door de sterkere Japanse yen en publicatie van gemengde cijfers over de Chinese economie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 1,1 procent lager op 48,51 dollar. Brentolie zakte 1 procent tot 50,04 dollar per vat. De euro was maandagochtend 1,1255 dollar waard. Bij het Europese slot op vrijdag noteerde de euro nog 1,1273 dollar.

Verliezen

De Europese aandelenmarkten gingen vrijdag met stevige verliezen de handel uit. Vooral bankaandelen en andere financiële fondsen gingen in de uitverkoop. De AEX-index in Amsterdam sloot 2,3 procent lager op 435,77 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 648,06 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters 1,9 tot 2,5 procent omlaag.