Nieuws/Financieel
404809
Financieel

'Stabiele groei Chinese economie'

PEKING (AFN) - De Chinese economie zal in het tweede kwartaal naar verwachting een stabiele groei laten zien, al blijven er uitdagingen. Dat liet het Chinese statistiekbureau maandag weten in reactie op een reeks macro-economische cijfers die eerder op de dag naar buiten kwamen.

Zo werd gemeld dat de industriële productie in China in mei met 6 procent is gestegen op jaarbasis, wat overeenkomt met de verwachtingen van economen. Verder gingen de winkelverkopen in de tweede economie van de wereld vorige maand met 10 procent omhoog. De investeringen in vaste activa namen met 9,6 procent toe in de eerste vijf maanden van dit jaar. Het is voor het eerst sinds 2000 dat die investeringen met minder dan 10 procent groeien.

De Chinese overheid kan door de afzwakkende investeringen mogelijk besluiten tot meer stimuleringsmaatregelen om zo aan de officiële groeidoelstelling van 6,5 procent voor dit jaar te voldoen. Economen denken daarbij aan een verdere versoepeling van de kapitaaleisen voor banken of een renteverlaging. Ook kan extra worden geïnvesteerd in infrastructuur om zo de groei aan te wakkeren.

Staalproductie

Het statistiekbureau meldde verder dat de staalproductie in China in mei is gestegen, ondanks de lage staalprijzen. Het land is goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde staalproductie. Daarnaast is de werkgelegenheid in China in mei toegenomen.

Peking wil de overcapaciteit in de industrie aanpakken en bepaalde staatsbedrijven afslanken. Economen denken dat de overheid hier heel voorzichtig aan zal doen uit angst voor sociale onrust als miljoenen werknemers ineens op straat zouden komen te staan.