Nieuws/Financieel
404863
Financieel

Een op vijf vluchten Air France geannulleerd

PARIJS (AFN) - Air France verwacht ook maandag circa een vijfde van zijn vluchten te moeten annuleren vanwege acties door piloten. De Franse luchtvaartmaatschappij schat dat 85 procent van de langeafstandsvluchten, 85 procent van de binnenlandse en ruim 70 procent van de vluchten binnen en vlak buiten Europa door zullen gaan.

De pilotenvakbonden bij Air France riepen op tot een staking van 11 tot en met 14 juni. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Ruim een op vier piloten staakt.

Air France verwacht zondag circa 77 procent van zijn vluchten te kunnen uitvoeren. Dat percentage is ongeveer gelijk aan dat van zaterdag. Air France benadrukte zondag dat de vluchten uitgevoerd door Transavia, KLM, HOP! en Delta geen hinder ondervinden van de acties.

Sms-berichten

Air France probeert de gevolgen van de acties voor reizigers zo veel mogelijk beperken. Sinds bekend werd dat de staking definitief zouden doorgaan heeft de luchtvaartonderneming ruim 500.000 sms-berichten gestuurd naar reizigers om ze te informeren. Daarnaast zijn 7000 medewerkers extra opgetrommeld om klanten te bedienen.

De Franse krant Le Figaro liet eerder uit de mond van de directie optekenen dat de staking Air France 7 miljoen euro per dag kost.