Nieuws/Financieel
404867
Financieel

Rentebesluit VS staat centraal in beursweek

AMSTERDAM (AFN) - De wereldwijde aandelenhandel staat komende week vooral in het teken van de bijeenkomst van de Federal Reserve (Fed). Woensdag sluit de Amerikaanse koepel van centrale banken zijn tweedaagse beleidsvergadering af. Ook in Japan en het Verenigd Koninkrijk worden soortgelijke beleidsvergaderingen belegd.

De kans dat de Fed de rente verhoogt, wordt door kenners als zeer onwaarschijnlijk geacht. Fed-preses Janet Yellen gaf onlangs aan vast te houden aan het voornemen de rente verder te verhogen, maar alleen als de economische omstandigheden dat toelaten.

Door het recente tegenvallende banencijfer lijkt de kans op een verhoging van de rente deze week zo goed als verdampt. Overigens komt de Fed ook met nieuwe economische ramingen. Daags na de Fed is het de beurt aan de Britse en Japanse centrale bank om hun rentebesluit te nemen.

Macro-economische agenda

De macro-economische agenda is goed gevuld. Zo krijgen beleggers inflatiecijfers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten voor de kiezen. Ook wordt gemeld in hoeverre het leven in Europa duurder is geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over de detailhandel. Verder worden in Nederland cijfers over de loonkosten verwerkt.

Maandag trappen de Chinezen de beursweek af met onder meer cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen.

Aan het bedrijfsfront weten luchtvaartondernemingen Air France en easyJet de aandacht op zich gericht na stakingsdrift bij de piloten. De acties bij Air France vingen zaterdag aan en duren in eerste instantie tot en met dinsdag. Piloten van easyJet die vanaf Amsterdam vliegen, leggen ook op dinsdag tijdelijk het werk neer.

Value8

Investeerder Value8 staat in de schijnwerpers vanwege de aandeelhoudersvergadering op woensdag. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij stond de afgelopen tijd onder druk doordat er vraagtekens werden gezet bij de boekhouding van het bedrijf.

Naast de reguliere agenda zal er ook bovengemiddelde aandacht zijn voor de perikelen rondom een Brexit. Het referendum over het al dan niet uit de EU stappen door de Britten is op 23 juni.