Nieuws/Financieel
404895
Financieel

Ook Zweedse piloten leggen werk neer

STOCKHOLM - Behalve Franse piloten, staken nu ook Zweedse piloten. Als gevolg van de staking heeft de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zaterdag 159 vluchten geannuleerd. In totaal 20.000 passagiers zijn daardoor getroffen, aldus het bedrijf.

Zowel binnenlandse vluchten als verbindingen met andere Europese steden zoals Frankfurt, Parijs, Londen en Palma de Mallorca zijn uitgevallen. Eerder waren de onderhandelingen tussen de SAS en de pilotenvakbond SPF vrijdagavond afgebroken. Daarop had de vakbond haar vierhonderd leden opgeroepen het werk neer te leggen. De Deense en Noorse SAS-piloten voeren hun geplande vluchten wel uit.

"We hebben alles gedaan wat in onze macht ligt om deze staking te voorkomen, maar het is ons helaas niet gelukt om een akkoord te bereiken", zei een SAS-woordvoerster. Wanneer het vliegverkeer zich weer normaliseert, is onduidelijk.

Zondag zullen 220 geplande vluchten niet doorgaan, waardoor 26.000 reizigers getroffen zijn. Op vrijdagavond konden 4400 passagiers al niet vliegen door de staking.