Financieel/Ondernemen
40498
Ondernemen

Urban Mining investeert in afval

Gescheiden inzameling stimuleren

Marco  Kortland wil laten zien welke waarde producten hebben die in de afvalbak belanden.

Marco Kortland wil laten zien welke waarde producten hebben die in de afvalbak belanden.

Den Haag - Het Haagse initiatief Urban Mining wil mensen laten zien wat de waarde is van afval als grondstof. Niet alleen door te tonen welke nieuwe producten ervan gemaakt kunnen worden, maar ook door iedereen die afval inlevert mee te laten profiteren van de opbrengsten.

Marco  Kortland wil laten zien welke waarde producten hebben die in de afvalbak belanden.

Marco Kortland wil laten zien welke waarde producten hebben die in de afvalbak belanden.

Urban Mining is een initiatief van Marco Kortland en Louis Wildenberg, beide al jaren werkzaam in de afvalindustrie. Kortland in het afvalmanagement, Wildenberg in de schroothandel. Ze bedachten een manier om gescheiden inzameling te stimuleren.

„Het idee is om mensen via een nieuwe vorm van crowdfunding niet om geld te vragen, maar om afval”, legt Kortland uit. „Voor elke kilo afval krijgen mensen een aandeel in Urban Mining. Het afval kan bestaan uit plastic en elektronica.”

De startfase loopt niet helemaal op rolletjes. Kortland: „Het plan was om bij Wilkohaag, het recyclingbedrijf van Louis, te starten met de inzameling en ontmanteling. Helaas kwam het bedrijf vorig jaar in financieel zwaar weer, waardoor we op zoek moeten naar een andere locatie.”

Kortland hoopt aan te sluiten bij de plannen voor ReSourceCity in de Haagse Binckhorst. „We kunnen daar ter plekke materialen, zoals inkt voor 3D-printers, maken in samenwerking met sociale werkplaatsen en andere partners.”

Verder denkt Urban Mining aan samenwerking met bedrijven die al producten maken van afvalstoffen, zoals het Amsterdamse Plastic Whale, dat skateboards maakt van plastic doppen. „Wij zorgen voor de doppen en zij demonstreren wat je ermee kunt maken.”

Alle deelnemers aan de crowdfunding profiteren als aandeelhouder van de winst die met verkoop van eindproducten wordt gemaakt. Kortland denkt onder andere aan het ontwikkelen van straatmeubilair voor de gemeente. „Met de ingezamelde grondstoffen kunnen we bakken maken voor gescheiden inzameling. Dan is de cirkel rond.”