Nieuws/Financieel

Bill Gross: obligatiemarkt explodeert

Door redactie DFT

Bill Gross van Janus Capital

Bill Gross van Janus Capital

BLOOMBERG

Bill Gross, een van grootste obligatiebeleggers wereldwijd, voorziet de explosie van het financiële stelsel door het kunstmatig laag houden door centrale banken van hun beleidsrentes.

Bill Gross van Janus Capital

Bill Gross van Janus Capital

BLOOMBERG

Gross (72) geldt als de obligatiekoning. Na zijn vertrek bij obligatiereus Pimco heeft Gross bij het fonds Janus nog altijd $1,4 miljard onder beheer.

In vijfhonderd jaar beleggingsgeschiedenis heeft het effectief marktrendement op obligaties nog niet zo laag gestaan, aldus Gross in een brief aan klanten.

Inmiddels staat in de markt voor $10 biljoen aan obligaties uit tegen negatieve rentes.

Supernova

,,Dit is een supernova die op een dag zal exploderen", zo verwijst hij naar de ster die aan het eind van zijn leven snel opvlamt, tot ontploffing komt en zijn totale massa vernietigt.

Gross heeft eerder al beargumenteerd dat de wereldeconomie aan het einde van een groeicyclus met kredieten is gekomen. De stimulering door centrale banken met lage rentes verliest haar effect, en de enorme schulden die zijn opgebouwd met behulp van de geldpersen in alle landen is op termijn voor het financiële stelsel gewoon niet houdbaar, stelt Gross, wiens fonds dit jaar 3,2% rendement boekte.

Als chips

,,Ze drukken geld alsof ze eindeloze hoeveelheden chips maken die ze nooit hoeven af te lossen", stelde hij eerder over centrale banken.

Beleggers zullen die eindigheid gaan inzien, en zich volgens de Amerikaan afkeren van de marktcondities die centrale banken nu hebben geschapen. In mei stroomde nog eens $144 miljoen naar het fonds van Gross afkomstig van vermogenden en pensioenfondsen.

Lees meer over