Nieuws/Financieel

Banken knallen onderuit op beurzen

Door redactie DFT

1 / 2

BLOOMBERG

Verzekeraars en banken gaan vrijdagmiddag hard onderuit op de beurs. Aegon is bijna 5% kwijt, ING zakte met 4% terwijl grootbanken in Europa in hetzelfde tempo achteruit gingen.

1 / 2

BLOOMBERG

In Amsterdam zakte de AEX als hoofdindex met 2,2% weg. ABN Amro hield het verlies met 2,2% beperkt afgezet tegen Aegon, NN Group zakte 3,5%. Midkapper Delta Lloyd verloor ook bijna 4%.

Beleggers stapten vrijdag op grote schaal uit aandelen en in obligaties. Zij gaan volgens beurshandelaren alvast in de riemen voor wat komende weken een wilde rit wordt met een Brexit en Fed-rentebewegingen die grote tegenvallers richting de zomer kunnen worden.

Belegger vreest

,,Bij de huidige lage rente, en dan nog vaak tegenvallende winstgroei in alle bedrijfsresultaten, denken veel beleggers dat er iets aan de hand is", aldus Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij ING. ,,Met alle onzekerheden zoals de mogelijke renteverhoging in de VS en een kans op een Brexit, zien ze genoeg redenen om winst te nemen en verkopen."

Handelaren zien bovendien dat het nog twee weken voor het referendum over een mogelijke Brexit is, verklaart macroeconoom Koen Bender (Mercurius Vermogensbeheer) de teruggang onder financials.

,,Dus verkopen ze banken en verzekeraars, die in Europa heel sterk verbonden zijn met Londen als financieel centrum. Stappen de Britten uit de EU, dan daalt het Britse pond en gaan de verdiensten van banken die in Londen handelen achteruit", redeneert Bender.

DAX krimpt

Deutsche Bank koerste op-5%  richting het beursslot. Commerzbank, de tweede van Duitsland, verliest 4,3%. Herverzekeraar Muninch Re verloor in de Duitse DAX-index (-2,3%) ruim 3,3%.

Franse banken BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale raakten 3,5 tot 4,5% kwijt.

Lees hier over de gevolgen op de beurs

Lees meer over