Nieuws/Financieel
405698
Financieel

Delta Lloyd is belang Van Lanschot kwijt

AMSTERDAM - Het is Delta Lloyd gelukt het belang in Van Lanschot te verkopen, maar niet voor de maximaal gehoopte prijs.

De 11,3 miljoen aandelencertificaten van de vermogensbeheerder worden van de hand gedaan voor €16 per stuk. Dat maakte Delta Lloyd donderdag bekendgemaakt. Hiermee verdient Delta Lloyd €180,4 miljoen tot maximaal €198,4 miljoen met de verkoop van het belang in Van Lanschot.

Aan het begin van de roadshow om beleggers warm te maken voor het aandeel, stond de aanbiedingsprijs op maximaal €18. Dit had Delta Lloyd maximaal €203,4 miljoen opgeleverd. Wel stelt de verzekeraar dat eigen solvabiliteitsratio na de verkoop zoals gepland met 8% stijgt, naar 162%.

Belangstelling

Ook overtrof het aantal inschrijvingen het aanbod ‘meerdere keren’, aldus Delta Lloyd. Er was volgens de verzekeraar ‘veel belangstelling van gerenommeerde institutionele beleggers en Nederlandse particuliere beleggers’.

Daarmee mag bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa van Delta Lloyd de geslaagde ‘minibeursgang’ als een opsteker beschouwen. Eerdere pogingen van Delta Lloyd om het gehele belang te verkopen mislukten. Het gebrek aan handel in Van Lanschot-stukken maakte aandelen nooit erg aantrekkelijk. De vermogensbeheerder hoopt dat hier nu verandering in komt.

Delta Lloyd maakt succesvolle verkoop en prijs van belang in Van Lanschot bekend: https://t.co/QOFDMOKV2K— Delta Lloyd Press (@DL_Press) 9 juni 2016

Inschrijving

De zes leden van de Raad van Bestuur van Van Lanschot, onder wie ceo Karl Guha en cfo Constant Korthout, schreven gezamenlijk voor ruim €1 miljoen in op de door Delta Lloyd verkochte aandelen. Dit werd op voorhand volledig toegewezen. Ook was 1% van het totale aantal gereserveerd voor medewerkers van de vermogensbeheerder.

Delta Lloyd bleek vorig jaar een te lage score onder het nieuwe toezichtregime Solvency II te hebben. Met een omstreden claimemissie steeg de score in het eerste kwartaal van dit jaar naar 154%. Deze week werd nog voor €613,4 miljoen aan Nederlandse particuliere hypotheekleningen doorverkocht. Eerder deed Delta Lloyd al commercieel vastgoed van de hand.

Delta Lloyd maakt succesvolle verkoop en prijs van belang in Van Lanschot bekend https://t.co/a4LfPsiyXv— Van Lanschot (@VanLanschot) 9 juni 2016