Nieuws/Financieel
406153
Financieel

Trade van de eeuw

Terwijl wij beleggers ons het hoofd breken hoe, waar en wanneer te investeren, is het voor sommige grote spelers een fluitje van een cent. Stelt u zich eens voor dat er een geldprinter bij u thuis staat, wat zou u dan doen? Printen natuurlijk en zo snel mogelijk uitgeven voordat er iemand bezwaar gaat maken. Bepaalde centrale banken zitten momenteel in deze situatie en de Zwitserse centrale bank is er één van. Ik heb wat tips voor ze.

Zwitserse problemen

De Zwitsers moesten een aantal jaren terug met lede ogen aanzien hoe hun munt alsmaar sterker werd. Eigenlijk moet ik dit anders formuleren: de Zwitsers moesten met lede ogen aanzien dat door het monetaire wanbeleid van (o.a.) de ECB, hun munt alsmaar sterker werd. De oplossing die de Zwitserse centrale bank koos voor dit probleem was een verkeerde, namelijk een semivaste wisselkoers met de euro instellen (kunstmatig de SFR zwak houden dus).

De klap

Dit betekende dat de centrale bank continu moest interveniëren om de SFR niet te laten oplopen ten opzichte van de euro. Dit werd op een gegeven moment onhoudbaar en toen kwam de klap, SFR 30 procent hoger in enkele dagen omdat de peg werd losgelaten.

Soort chantage

Het is wrang dat het wanbeleid van de ECB de Zwitserse centrale bank forceert om dit soort noodsprongen te maken. Helaas is het wanbeleid van de ECB in een hogere versnelling komen te staan. Maar van de nood valt ook een deugd te maken. De wereld vindt de SFR een aantrekkelijke munt, ondanks dat de Zwitserse centrale bank maar blijft printen om de stijging van de SFR tegen te werken.

Kopen

Als je ongestraft kan printen, dan zou ik dus als een gek aandelen in veelbelovende dan wel solide bedrijven kopen. Gelukkig doet de Zwitserse centrale bank al zoiets, want het is grootaandeelhouder in Apple en Valeant. Wel wat ongelukkig want de aandelenkoersen van beide bedrijven hebben een duikeling gemaakt, waardoor de centrale bank een verlies heeft wat in de miljarden beloopt. Maar als het toch geprint geld is, why care?

Tip

Zolang iedereen de SFR maar hoog blijft waarderen, heeft de Zwitserse centrale bank een vrijbrief om met geprint geld zoveel mogelijk bedrijven op te kopen. Als ik hen was, zou ik fysiek goud kopen, olieproducenten, pharma, biotech en IT.

Downside

Als de boel naar de filistijnen gaat, dan gaan deze beleggingen in waarde omlaag, maar de centrale bank heeft dan wellicht nog steeds te maken met een kapitaalvlucht naar de SFR. Hierdoor ontstaat er dus weer ruimte om nog meer SFR te printen en er aandelen mee op te kopen. Gezien de koersen dan nog lager zijn, kan de centrale bank mooi middelen, de SFR stijging tegengaan (zodat de Zwitserse exportsector niet te hard geraakt wordt) en stukje bij beetje de wereld opkopen.

Carte blanche

Normaal kan dit niet (behalve als je de wereld reserve munt voert; de USD), maar door het wanbeleid van de grote centrale banken ( de ECB is de enige namelijk niet die loopt te goochelen), kunnen de Zwitsers ongestraft blijven opkopen met geprint geld.

Alles is relatief

Moraal van het verhaal is dat de beleggen een relatief spel is. Wat de Zwitsers doen is waanzin, maar gegeven de grotere waanzin van de andere centrale banken, is het verstandig. Sterker nog, ik zou het tempo opvoeren. Als de krach dan komt, dan klopt er niks meer van de balans van de Zwitserse centrale bank, maar een centrale bank is geen normale bank, dus niet super problematisch en, belangrijker, zoals hierboven beschreven, de balansen van andere centrale banken zullen er nog slechter uitzien.

Rulers of the world

Dus waar zal het vluchtende geld heengaan? Juistem, naar het minst vuile shirt in de kast: de Zwitsers. Wie weet is over een paar jaar 30 procent van de wereld in handen van de Zwitsers. Als ze ons hun directe democratie geven, vind ik het best.