Financieel/Geld
406374434
Geld

Strengere regels voor leningen consumenten

Amsterdam - De methode die kredietverstrekkers gebruiken om de hoogte van consumentenleningen te bepalen, wordt aangescherpt. Zo wordt de kans kleiner dat mensen meer lenen dan verantwoord is en zo in de financiële problemen komen, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De meeste kredietverstrekkers gebruiken een vaste methode, de leennormen, om inkomsten en lasten van mensen vast te stellen. Zo bepalen zij hoeveel iemand maximaal mag lenen. Brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben die leennormen aangescherpt.

Zo zullen onder meer kosten voor kinderopvang en de auto worden meegenomen, zegt de NVB. Ook wordt gekeken naar de hoogte van uitgaven voor de eigen woning, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), onderhoudskosten, waterschapskosten en de opstalverzekering. De nieuwe leennormen, op grond waarvan kredietverstrekkers nauwkeuriger bekijken wat mensen financieel kunnen dragen, gelden vanaf 1 april 2021.

Opslag

Om het risico op te hoge leningen eerder te verkleinen geldt van 1 januari tot 1 april een opslag bij het vaststellen van de leennorm. Die loopt uiteen van €275 voor een alleenstaande tot €408 voor een paar met kinderen.

Volgens de NVB betekent dat in de praktijk dat het bedrag dat mensen maximaal kunnen lenen lager wordt. De strengere normen gelden voor onder meer persoonlijke leningen, doorlopend krediet en kopen op afbetaling.

Tekortkomingen

De AFM deed eerder onderzoek naar verantwoorde kredietverstrekking en constateerde toen verschillende tekortkomingen bij kredietverstrekkers. Mensen die geld willen lenen, moeten na het betalen van rente en aflossing voldoende overhouden voor de kosten van hun levensonderhoud en vaste lasten. Te veel lenen aan consumenten is wettelijk verboden. De financiële waakhond ziet er op toe dat de leennormen worden nageleefd.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd