Nieuws/Financieel
406436075
Financieel

Pizzaketen Domino’s krijgt geen voet tussen de deur in bakermat Italië

Italianen bleken geen trek te hebben in geïmporteerde pizza.

Italianen bleken geen trek te hebben in geïmporteerde pizza.

Amsterdam - De pizza’s van het Amerikaanse pizzafastfoodrestaurant Domino’s zijn voor veel Nederlandse huishoudens een gevestigd begrip. Toch laten de Italianen de Amerikaanse pizza’s links liggen.

Italianen bleken geen trek te hebben in geïmporteerde pizza.

Italianen bleken geen trek te hebben in geïmporteerde pizza.

Domino’s heeft na teleurstellende resultaten besloten alle resterende filialen in Italië te sluiten. In 2017 besloot het Amerikaanse fastfood bedrijf om zaken te gaan doen in het hol van de leeuw. Ze ambieerden om bijna negenhonderd pizzeria’s door heel het mediterrane land te openen. De keten sloot destijds een franchiseovereenkomst met het Italiaanse bedrijf ePizza waarmee het plan in werking werd gesteld.

Domino’s wilde zich onderscheiden met een gestructureerde nationale bezorgdienst. Maar door steeds groeiende concurrentie van lokale familiebedrijven die vaker gingen bezorgen met behulp van derde partijen als Deliveroo en Just Eat Takeaway werd er weinig gebakken van dit plan. Ook wilden ze het Italiaanse publiek kennis laten maken met controversiële Amerikaanse toppings zoals ananas op hun pizza. Ook dit bleek geen succes.

Om de ambities te verwezenlijken stak Domino’s zich fors in de schulden. De Italiaanse tak van het Amerikaanse bedrijf kwam al snel zonder geld te zitten en liep ook achter met zijn financiële verplichtingen. Volgens het laatste jaarverslag van het pizzaconcern zou het gaan om €10,6 miljoen aan schulden. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar via de rechter al bescherming tegen schuldeisers.

Volgens Bloomberg worden belletjes naar de laatste filialen in Italië niet beantwoord, zelfs niet voor de klanten die desondanks de controversie graag nog een pizza Hawaï wouden bestellen.