Financieel/Geld
406533255
Geld

Geldstress onder huurders neemt toe

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Amsterdam - Huurders hebben vaker financiële zorgen dan huiseigenaren. Zo staan ze vaker rood dan iemand met een koophuis Ook betalen ze vaker te laat hun rekening.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Dat blijkt uit een enquête van RaboResearch onder huurders en woningbezitters. Waar huiseigenaren aangeven dat ze juist geld overhouden, daar moeten huurders vaker hun spaargeld moeten inzetten om vaste lasten of dagelijkse uitgaven te kunnen betalen. Huiseigenaren zien zelfs hun woonlasten dalen.

Door de flink stijgende huizenprijzen kunnen kredietverstrekkers rentekortingen geven, terwijl voor huurders de woonlast alleen maar stijgt. Want wie een huis zoekt is vanwege de oververhitte koopmarkt aangewezen op een huurwoning, dus ook voor die woningen rijzen de prijzen de pan uit.

Omdat de woonlasten voor huurders een steeds groter beslag op het het inkomen leggen zullen de geldzorgen onder huurders nog meer gaan toenemen, zo verwachten de onderzoekers.

Protest

De woningmarkt draait iedere week weer meer vast. Zo maakte ING vrijdag bekend dat starters op de woningmarkt noodgedwongen te duur huren en toekomstplannen, zoals een gezin stichten, uitstellen. En in een ander onderzoek wordt gewezen op de problemen van gescheiden ouderen.

De overwaarde en de pensioenverdeling zijn bij een scheiding steeds vaker een hindernis bij het uit elkaar gaan. Door de enorm opgelopen huizenprijzen en de gestegen overwaarde is het moeilijker geworden om een partner uit te kopen, zodat je in het huis kunt blijven wonen.

In Amsterdam vindt komende zondag een woonprotest plaats om tegen alle problemen op de woningmarkt te protesteren. De organisatoren zeggen tienduizenden demonstranten te verwachten.