Nieuws/Financieel
406902
Financieel

Beurzen New York omlaag na banencijfer

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers op Wall Street kregen voor opening tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten voorgeschoteld.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,2 procent lager op 17.807,06 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 2099,13 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 4942,52 punten.

Volgens een eerste schatting werden vorige maand per saldo slechts 38.000 nieuwe banen gecreëerd in de Amerikaanse economie. Dat waren er 85.000 minder dan in april en 122.000 minder dan economen hadden voorspeld. Het is bovendien de zwakste banengroei in bijna zes jaar. Daarnaast bleek uit nieuwe ramingen dat de banengroei in maart en april minder sterk was dan eerder gemeld.

Rentebesluit

Het banenrapport is een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve, die op 15 juni zijn volgende rentebesluit neemt. De afgelopen tijd is de verwachting gegroeid dat de Amerikaanse centrale bank de rente op korte termijn weer zal verhogen. Mogelijk besluit de Fed vanwege het teleurstellende cijfer nog even te wachten met een nieuwe renteverhoging.

Het slechte banencijfer had vooral effect op de valutamarkt, waar de koers van de euro sterk aantrok ten opzichte van de dollar. Het vooruitzicht op een spoedige rentestap steunde afgelopen tijd juist de waarde van de Amerikaanse munt. De euro was 1,1356 dollar waard, tegen 1,1337 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Donderdag noteerde de euro nog 1,1160 dollar.

Afgezwakte groei

Verder kwamen onder meer nog gegevens over de Amerikaanse dienstensector. De groei van de dienstensector is in mei afgezwakt naar het laagste niveau in meer dan twee jaar, aldus marktonderzoeker ISM.

De banken hadden een moeilijke dag op Wall Street. Zo verloren Bank of America, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup en Goldman Sachs tot 3,5 procent aan beurswaarde.

Gap

Kledingverkoper Gap boekte een winst van ruim 4 procent dankzij onverwacht sterke verkoopcijfers. Apple-toeleverancier Broadcom klom bijna 5 procent. De producent van netwerkapparatuur publiceerde meevallende resultaten en goede vooruitzichten.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 48,81 dollar per vat en Brent werd 0,5 procent goedkoper op 49,77 dollar per vat.