Nieuws/Financieel
406924
Financieel

Zeg maar nee tegen dollar

Het was prettig toeven op hoge koersniveaus met uitzicht op nog meer stijging. Maar nee hoor al gauw ontstond hoogtevrees. Zo geldt dat voor de aandelen maar ook voor de USD. Is de verwachting dat de USD rente verhoogd gaat worden nu ineens van de baan na vrijdagmiddag?

Het voelde al een beetje toppy aan de afgelopen week. Na midden vorige week gespiked te zijn naar hogere USD koersen en onder het mom van, ‘dat is goed voor Europese export’, ook naar hogere koersenniveaus in aandelen, viel het al gauw stil.

Hoogtevrees of gebrek aan overtuiging om door te kopen, hoe je het ook wit noemen. De verkopers kregen steeds meer de overhand, maar er was een beetje een status qua zonder directe aanleiding om door te zetten naar welke zijde dan ook.

Vinger aan pols

Het waarschuwende vingertje van Japanse zijde in de vorm van Abe die waarschuwde voor Lehmanachtige situaties hielp als niet. Ik vraag me echt af wat je dan bezielt als dhr. Abe zijnde, maar goed. Het wachten was dus op de ECB en de cijfers uit de VS deze week. Dat eerste schoot niet op, maar vandaag gaven de banencijfers uit de VS blijkbaar aan dat het allemaal niet zo’n vaart hoeft te lopen met de rente.

Pang daar ging de USD, en in navolging daarvan ook de aandelen en de grondstoffen en de Euro en de JPY. De hele zwik kwam in beweging in verschillende richtingen. Nu gaan we ze niet allemaal hier en vandaag beschrijven maar ik adviseer u even de uitgangspunten van uw beleggingen eens nader te bezien. Vinger aan de spreekwoordelijke pols zeg maar.

Zwakkere dollar

Vandaag ligt hier de focus op USD. Ik behandel deze waarde omdat de oorsprong van de andere bewegingen hierin zit. Daarnaast de zwakker geworden USD geeft de edelmetalen waar ik de afgelopen weken over heb geschreven een steun in de rug. Dat als service naar de vaste lezers van mijn columns. Ook in die scenario’s zijn stappen gezet in de richting die ik daarin beschreven heb, onder aanvoering van deze ontwikkeling dus.

 

De USD index toont dat de downtrend getest is en vandaag hervat is. Daarmee is een fibonacci retracement gevormd dat op lagere koersen duidt bij hervatting van de downtrend zoals nu het geval is De extensie van deze uiterst betrouwbare techniek geeft aan dat het koersdoel in eerste instantie bij de 90 gezocht moet worden.

Topformatie

Dat geeft aan EUR/USD naar koersen tussen de 1,15 1,18 kan gaan en dat USD/JPY op weg is naar 100. De afzonderlijke analyses van deze paren bevestigen deze uitkomsten overigens. Tegelijk houdt dit in dat er een nieuw laagtepunt verwacht mag worden, want 90 ligt ruim onder de steun van de zijwaartse fase waarin we ons bevinden. Wat dan nog?,  denkt u misschien maar dit is het gevolg voor de hogere time frames van de lange termijn beleggers.

 

Het houdt het afronden van een lange termijn topformatie in. Hiermee is de periode van lage USD’s dus serieus ten einde en ziet het er naar uit dat het mogelijkerwijs niet eens bij 90 ophoudt in deze waarde. Dat klopt ook met de EUR/USD en de USD/JPY analyses, waarbij respectievelijk 1,15 en 100 slechts koersdoelen zijn, niet perse bodems of toppen.

Goud en zilver

Dus, dat gezegd hebbende, de stuwende krachten voor de edelmetalen beginnen tractie te krijgen. Goud en Zilver vooral wel te verstaan zoals eerder beschreven en vooral ook omdat de correlatie van de USD koers en de aandelenkoersen niet veel soeps voor de aandelen in petto heeft. En wanneer we daar echt toe gaan geven aan hoogtevrees… Goud en Zilver in trek dus, en USD bevestigt het na vandaag.

Volg @TradeIdee voor het hoe, wat en wanneer van de financiële markten tussen mijn columns in.