Nieuws/Financieel
406959
Financieel

ASML naar zeker € 100

Afgelopen woensdag werd de langste spoortunnel ter wereld, een dikke twee kilometer onder de Gotthardpas, geopend. Zevenenvijftig kilometer Zwitsers vernuft precies op tijd en binnen het budget van 9 miljard euro, opgeleverd. Misschien dat de Amsterdamse Noord-Zuid-lijn eens moet informeren hoe je dat doet? Het project is van levensbelang voor de EU, niet in de laatste plaats voor Rotterdam en het Nederlandse goederenvervoer.

De route tussen de Maasstad en Genua, die dwars door Zwitserland loopt, is de drukste verkeersader in Europa, goed voor het vervoer van een miljard ton aan goederen per jaar. Samen met aanpalende regio's gaat het om een corridor waar 13% van de Europese bevolking een vijfde van het gezamenlijk bbp verdient. "Dit is een godsgeschenk voor Europa", zei eurocommissaris Violete Bulc. Bij uitzondering zijn we het met Brussel eens.

ASML

"Lithoos negenentachtigzeventig", roept de dealingroom. Afgelopen maandag stelden de door ons gewaardeerde analisten van Bernstein dat 100 euro voor ASML een bodemprijs is. Wij houden de uitspraken van 'marktvorsers' vast en het saldo van hun uitspraken scheidt het kaf van het koren, deze jongens scoren bovengemiddeld. "ASML hoeft zich geen zorgen te maken over de orders voor de EUV-technologie, waar de Nederlandse chipmachinefabrikant een monopolie heeft." De analisten voorzien meer orders in de rest van dit jaar, door toenemende concurrentie om de meest geavanceerde technologie. Samsung zou het nieuwste EUV-model al hebben aangeschaft.

De kans dat de chip-industrie de EUV-technologie overneemt is nu extreem groot geworden, en het aandeel ASML is hoe dan ook ondergewaardeerd, wanneer die orders ook komen. De bestedingen in logica-lithografie zullen in de komende periode 2019 tot en met 2021 zo'n 30 tot 40 procent hoger zijn dan in de huidige periode 2016 tot en met 2018, dankzij de overstap van de ets-technologie van 10 nanometer naar 7 nanometer. Zo kan ASML met gemak een omzetpiek van 10 miljard euro halen per eind 2020. De analisten rekenen op 9 miljard euro omzet en circa 3 miljard nettowinst in 2019. Dit zal naar verwachting gepaard gaan met een dividend van 6 euro per aandeel en een winst van 7 euro per aandeel, wat een waardering van 135 euro zou rechtvaardigen. Bernstein heeft een 'outperform' advies met koersdoel EUR 100,00 in 2016. Wij hebben callspreads en stukken met geschreven strangles in de portefeuilles. "Hebbe, houwe, bijkope", zeiden we vroeger op de beursvloer.

Philips Lighting

"Light tweeëntwintig", roept de dealingroom. Vorige week vrijdag werden ze op EUR 20 in de markt gezet om vervolgens 10% hoger te sluiten. "Niet zo erg", riepen de roergangers van Philips en de betrokken banken, "Philips heeft nog 75%". Maar volgens ons was de angst bij baas Rondolat, die Lighting in de markt niet kwijt kon, voor een mislukte beursgang zo groot dat hij ze veel te laag heeft geprijsd. En daarmee zijn de aandeelhouders van Philips tekort gedaan.

PostNL

"Post drieachtennegentig", roept de dealingroom. Het bod van Bpost was EUR 5,10 per aandeel. PostNL accepteerde het bod van in totaal e2,26 miljard - deels in aandelen, deels in cash - onder voorbehoud al in april, zodat Bpost boekenonderzoek kon gaan doen. De overname is afgeblazen met, zoals de wandelgangen meldden, moddergooien op de achtergrond. Maar de geest is uit de fles. Onder Herna Verhagen is onze (pakket)bezorger de laatste jaren omgebouwd tot een saneringsmachine met veel kennis en moderne distributiecentra. Wat voor een deal pleit, is de prijs. PostNL is een relatief goedkoop aandeel en krijgt nog EUR 640 miljoen na de verkoop van TNT Express aan FedEx. Daarna heeft het nauwelijks nog schulden en zou het mogelijk weer dividend kunnen uitkeren. Wij hebben en koesteren de stukken.

AEX

Mokum opende vanmorgen op een kleine 450 en dat is slechts 8 punten boven de ultimo, geen vetpot dus. Euronext meldde dat de gemiddelde dagelijkse transactiewaarde op de handelsvloeren in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon in mei zijn uitgekomen op 5,9 miljard euro, een afname van 26% ten opzichte van vorig jaar mei. De handel in etf's zakte met 19% tot 447 miljoen. Beleggers 'staan tussen de gordijnen', en dat mag niet verbazen bij alle onzekerheden over de Amerikaanse rente-ontwikkeling, een mogelijke Brexit en olieprijzen die maar niet willen terugkeren naar redelijke niveaus. Onze portefeuilles zijn afgedekt en in samenwerking met BNP Paribas werken we aan nieuwe producten met rendement en zekerheid. 'Recht zo die gaat'.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.