Nieuws/Financieel
406963
Financieel

Pijn van banen VS bederft sfeer AEX

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland luidt de gong op de Amsterdamse beurs voor de 11e Dag van de Bouw op zaterdag 4 juni.

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland luidt de gong op de Amsterdamse beurs voor de 11e Dag van de Bouw op zaterdag 4 juni.

Slechte cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid wierpen vrijdag een grauwsluier over het Damrak. De bedrukte stemming liet onder de hoofdfondsen vooral zijn sporen na bij Aegon. ArcelorMittal werd omarmd door beleggers. 

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland luidt de gong op de Amsterdamse beurs voor de 11e Dag van de Bouw op zaterdag 4 juni.

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland luidt de gong op de Amsterdamse beurs voor de 11e Dag van de Bouw op zaterdag 4 juni.

Na een goed begin kwam in de middag de klad er flink in en eindigde de AEX op een stand van 445,31 punten, een verlies van 0,5%. Eerder op de dag klom de hoofdgraadmeter nog ruim boven de grens van 450 punten. De Midkap gleed 0,2% weg naar 664,97 punten.

De beurzen elders in Europa waren nog meer  in mineur. Frankfurt en Parijs verloren beide 1%. 

Het opgewekte sentiment werd in de middag de kop ingedrukt vanwege de schrik dat de banengroei in de VS in een veel lager tempo is verlopen dan verwacht. De werkloosheid was wel beter dan verwacht met een daling van 5,0% naar 4,7%. Volgens Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, kwam het teleurstellende banenrapport als een donderslag bij heldere hemel. "Vooral in de dienstensector die normaal de banenmotor is in de VS kwam het cijfer flink lager uit. De terugval van de werkloosheid is ook geen goed teken doordat minder mensen een baan zochten in mei omdat ze dachten toch geen werk te vinden."

Het zwakke Amerikaanse banenrapport heeft zo goed als zeker de deur op slot gezet naar een nieuwe rentestap door de Federal Reserve (Fed) in juni, stelt Marey. "Er zal nu nog meer worden gelet op de speech van Fed-president Janet Yellen komende maandag. Naar verwachting zal zij mede met het oog op de aanhoudende onzekerheid rond een mogelijke Brexit niet langer benadrukken dat alle opties nog open zijn voor een renteverhoging op korte termijn." Wall Street was ook niet blij met de banendomper. De Amerikaanse beurzen lieten in reactie rode borden zien. 

De Rabo-econoom houdt er rekening mee dat de Amerikaanse banendomper voorlopig nog zal doorwerken in het sentiment bij beleggers. "Het is ook zorgelijk dat de Amerikaanse werkgelegenheidcijfers in voorgaande maanden neerwaarts zijn bijgesteld. Het is echter afwachten of de verzwakking op de arbeidsmarkt in de VS een incident is of structureel van aard."

De euro kreeg een flinke steun in de rug na het Amerikaanse banenrapport en steeg 1,7% tot ruim onder de $1,13.

Aegon kwam in de AEX flink onder druk door het vooruitzicht dat een spoedige renteverhoging in de VS voorlopig van de baan lijkt en onderging een koersdaling van 3,4%. ING werd in reactie 1,8% teruggezet. Randstad dat flink actief is op de Amerikaanse arbeidsmarkt, moest 2,6% afstaan.

Altice leverde 1,7% in. Voor Gemalto hadden beleggers 1,2% minder over. 

In de AEX behield ArcelorMittal de koppositie met een plus van 1,6%. Vopak kon 0,6% bijschrijven.   SBM Offshore voegde 1% toe aan het vorige slot. 

In de Midkap zag Delta Lloyd 2,5% van de koers verdampen. De verzekeraar kondigde eerder deze week de verkoop aan van een belang in Van Lanschot Bankiers (+0,4%).  Hekkesluiter OCI had ook een mindere dag met een koersdaling van 2,9%.

Galapagos prijkte bovenaan met een koerssprong van 3,2%. WDP kreeg er 0,8% bij. De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock nam een belang van 3% in het Belgische vastgoedbedrijf

Air France-KLM vloog 0,4% lager. Bij luchtvaartmaatschappij Air France dreigt een pilotenstaking. De pilotenvakbond SPAF heeft zijn leden opgeroepen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen, uitgerekend op het moment dat het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt.

Kiadis Pharma

Bij de smallcapfondsen zat Kiadis Pharma voor de tweede achtereenvolgende dag in de lift met een winst van 1,6%. Het biotechnologiebedrijf meldde deze week dat het begin volgend jaar een aanvraag verwacht in te dienen tot toelating van zijn geneesmiddel ATIR101 op de Europese markt.

Beter Bed (-0,2%) nam zijn Zweedse branchegenoot Sängjätten over voor een niet onthuld bedrag. De aanwinst telt een jaaromzet van €10 miljoen die wordt behaald met 25 winkels. Beter Bed-topman Ton van Anbeek ziet Sängjätten als springplank voor verdere groei in Scandinavië

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android