Nieuws/Financieel
407028
Financieel

Euro stijgt fors na banencijfer VS

AMSTERDAM (AFN) - De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging vrijdagmiddag stevig omhoog, na de publicatie van tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die kunnen betekenen dat de volgende renteverhoging in de Verenigde Staten langer op zich laat wachten dan nu wordt aangenomen.

De euro noteerde donderdag rond 15.00 uur op 1,1290 dollar, tegen 1,1150 dollar voor de publicatie van het banenrapport. Daaruit blijkt dat afgelopen maand per saldo slechts 38.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie, waar op de aanwas van 160.000 arbeidsplaatsen was gerekend.

Het banenrapport is een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve, die op 15 juni zijn volgende rentebesluit neemt. De afgelopen tijd is de verwachting gegroeid dat de Amerikaanse centrale bankiers de rente op korte termijn weer zullen verhogen. De kans op een rentestap in juli wordt daarbij wel groter geacht dan in juni. De afgelopen tijd steunde het vooruitzicht op een hogere rente de koers van de dollar.

Op de aandelenbeurzen viel het banenrapport slecht. De Europese beurzen, die rond het middaguur nog op winst stonden, zakten overwegend in het rood. In Amsterdam stond de AEX rond 15.00 uur 0,1 procent in de min op 447,05 punten. Frankfurt en Parijs leverden 0,5 procent in. In Londen hield de FTSE het hoofd boven water, met een plusje van 0,3 procent.