Nieuws/Financieel
407030
Financieel

Samenwerking tussen EasyJet en Emirates op Schiphol in ijskast

EasyJet en Emirates zijn nog niet verder gekomen in plannen voor een gezamelijke samenwerking. Dat zegt topman Tim Clark van Emirates.

Schiphol zou één van de luchthavens kunnen zijn waar de samenwerking tot bloei zou kunnen komen. Emirates wil graag dat EasyJet passagiers voor hen gaat vervoeren om de vluchten van Emirates te vullen.

“Bestuursvoorzitter Carolyn McCall van EasyJet studeert nog altijd op de invulling ervan. Ze wil dat zorgvuldig doen”, zegt Clark vrijdag. De twee luchtvaartmaatschappijen hebben al wel een frequentflyer programma samen. Het aanvoeren van passagiers voor een partner die intercontinentale vluchten doet, brengt logistieke vragen met zich mee. Bagage moet bijvoorbeeld overgeheveld worden. Dat kan ten koste gaan van de snelheid waarmee EasyJet nu werkt en brengt meer kosten met zich mee. EasyJet groeit stormachtig op Schiphol. Vorig jaar opende de luchtvaartmaatschappij een basis op Schiphol en heeft nu al zeven toestellen.

De Britse prijsvechter wordt het hof gemaakt door vele partijen, onder meer het Duitse Lufthansa. Eerder bevestigde McCall tegen De Telegraaf dat “iedereen met iedereen” aan praten is in de consolidatieslag die er in de Europese luchtvaart zal komen.