Nieuws/Financieel
407035
Financieel

Amerikaanse banengroei zwakt flink af

WASHINGTON (AFN) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is afgelopen maand blijven toenemen, maar in een veel lager tempo dan in de voorgaande maanden. Er kwamen buiten de landbouwsector per saldo 38.000 banen bij, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse overheid.

In april steeg de werkgelegenheid in 's werelds grootste economie nog met een herziene 123.000 arbeidsplaatsen. Economen rekenden voor mei in doorsnee op een aanwas van 160.000 banen, hetzelfde aantal dat aanvankelijk voor april was gerapporteerd. Ook het groeicijfer voor maart is aanzienlijk naar beneden bijgesteld.

De banengroei in mei is de zwakste in bijna zes jaar tijd. De werkloosheid is wel gedaald, van 5 procent van de beroepsbevolking naar 4,7 procent. Dat komt evenwel doordat minder Amerikanen actief op zoek waren naar werk. Ook werden afgelopen maand meer mensen geteld die minder uren draaiden dan ze zouden willen.

Het veel zwakker dan verwachte banenrapport maakt een spoedige renteverhoging in de VS heel wat onwaaarschijnlijker. De Federal Reserve, de koepel van centrale banken, let bij de bepaling van het rentebeleid scherp op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.