Nieuws/Financieel
407067
Financieel

'Stabiliteitspact EU wordt verzwakt'

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici

Door het geven van uitstel aan Spanje en Portugal om hun begrotingstekort onder de 3% te krijgen, wordt het Stabiliteitspact verzwakt, zo blijkt uit een ambtelijke analyse die wordt behandeld op de eerstkomende vergadering van euroministers van Financiën op 16 juni aanstaande.

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici

Eigenlijk had de Europese Commissie aan beide landen boetes moeten uitdelen, maar deed dit vorige maand niet gezien de moeilijke economische omstandigheden en het feit dat Spanje een nieuwe regering moet krijgen.

 De verantwoordelijke eurocommissaris Pierre Moscovici weet heel goed dat grote eurolanden als Italië en zijn eigen land Frankrijk ook op de wip zitten. Frankrijk heeft ook al twee maal uitstel gehad en zou zo dus nog kunnen opteren voor een derde keer. 

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vreest dat op die manier het Stabiliteitspact, dat landen moet dwingen de staafhuishouding op orde te brengen, tot een dode letter wordt.

Het is dan ook de vraag of de euroministers op 16 juni akkoord gaan met het voorstel van de Europese Commissie. “Als anderen het pact niet serieus nemen, kan ik dat ook niet van het Nederlandse parlement verlangen,”  zo redeneert Dijsselbloem.