Nieuws/Financieel
407126
Financieel

Economische groei eurozone stabiliseert

LONDEN (AFN) - De economie van de eurozone is in mei in hetzelfde bescheiden tempo gegroeid als in de voorgaande drie maanden. Dat meldde onderzoeksbureau Markit vrijdag op basis van een nieuwe raming.

De groei werd in mei voornamelijk gesteund door de dienstensectoren, waar de activiteit wat sterker toenam dan in april. In de industrie was ook sprake van groei, maar die was wat beperkter dan een maand eerder.

De cijfers wijzen er volgens Markit op dat de economische groei in de eurozone dit kwartaal iets lager zal zijn dan in de eerste drie maanden van 2016. ,,De economie lijkt niet uit de lage versnelling te komen'', aldus hoofdeconoom Chris Williamson. ,,De groeispurt van het begin van dit jaar lijkt daarmee van korte duur.''

Ierland

Alle grotere economieën van de eurozone gingen afgelopen maand vooruit. De groei in Frankrijk en Italië was daarbij wel duidelijk lager dan de ,,solide'' expansie die Markit elders waarnam. Ierland noteerde veruit de sterkste plus, gevolgd door Spanje en Duitsland.

De graadmeter waarmee het onderzoeksbureau de groei in de hele eurozone meet, ging in mei van 53 naar 53,1. Daarmee stond de graadmeter opnieuw duidelijk boven het niveau van 50, die de grens tussen voor- en achteruitgang markeert.

Britse dienstensector

Buiten de eurozone trok de groei van de Britse dienstensector vorige maand weer wat aan, nadat in april het laagste niveau in ruim drie jaar werd bereikt. Britse bedrijven bleven echter huiverig ten aanzien van investeringen en het aannemen van personeel, vanwege de grote onzekerheid rond het naderende EU-referendum.

De groei van de Britse economie zwakt in het tweede kwartaal naar verwachting af tot het laagste niveau sinds 2012, stelde ING-econoom James Smith in een reactie. Een stem vóór de EU zal volgens hem tot herstel leiden, maar het kan enkele maanden duren voordat die opleving zichtbaar wordt in de cijfers.